Hat magyar alkotás a helsinki filmfesztiválon

Négy magyar játékfilmet és két rövidfilmet is műsorra tűz Finnország legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja Helsinkibe.

A csütörtökön kezdődött és szeptember 28-ig tartó helsinki szemlét, a Rakkautta & Anarkiaa (Szerelem és anarchia) elnevezésű rendezvényt 27. alkalommal rendezik meg. A fesztivál évről évre felvonultatja a nagyvilág filmtermésének kiemelkedő alkotásait - tájékoztatta a Magyar Filmunió pénteken az MTI-t. A helsinki nemzetközi filmfesztivál közönsége idén láthatja Szász János A nagy füzet című rendezését, amely tavaly elnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, majd bekerült a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára felterjesztett kilenc alkotás közé.

Három pályakezdő magyar rendező munkáját is bemutatják Helsinkiben. Bodzsár Márk Isteni műszak című fekete komédiája abszurd humorral meséli el egy fiatal mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottas bizniszbe. Császi Ádám Viharsarokja a fiatal felnőttkor szexuális identitás keresésének drámája, egy érzéki, ám végzetes szerelmi háromszög történetén keresztül a kietlen magyar pusztában. Reisz Gábor diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotás egy vígjátéki elemekkel tarkított, gyakran szürreális "így jöttem-film", amelynek helyszíne napjaink Budapestje.

Mind a négy alkotás a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült és világpremierjük A-kategóriás filmfesztiválokon volt korábban. Két rövidfilm is érkezik Helsinkibe Magyarországról. Szőcs Petra - a cannes-i fesztivált megjárt - A kivégzés című filmje egy kisiskolás testvérpár története, akik újra meg újra eljátsszák a Ceausescu házaspár kivégzését, miközben szüleik házassága romokban hever. Szabó Simon Fal című rendezése egy 16 éves, alkalmi munkákból éldegélő cigány fiú története, aki kőművesként egy falon dolgozik, majd egyszer bepillant a fal mögé... A tízperces alkotás az Európai Filmakadémia (EFA) 2014-es rövidfilm díjának egyik jelöltje.