Harrach: A társadalom tagjai felelősséggel tartoznak egymásért

A zsidó közösség szerves része a magyar társadalomnak, és "mind, akik e társadalom tagjai vagyunk, felelősséggel tartozunk egymás iránt" - mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője egy megemlékezésen, pénteken Vácon.

A váci Regionális Holokauszt Oktatási, Kutatási és Zsidó Turisztikai Központban emléktáblát avattak Tom Lantos, Radnóti Miklós, idősebb Antall József és Henryk Slawik tiszteletére. Az eseményen Harrach Péter közölte: a felelősségvállalás nemcsak megemlékezést jelent, hanem azt is, hogy a nehéz időkben kiállunk honfitársaink mellett. Az országgyűlési képviselő kiemelte idősebb Antall József tevékenységét, az egykori politikust a társadalmi felelősség képviselőjének nevezve, aki kiállt az üldözöttekért.

Fördős Attila, Vác polgármestere beszédében elmondta: 1939-ben a magyar csapatok elérték Lengyelország határait, és ez lehetőséget teremtett arra, hogy amikor a német, majd a szovjet csapatok megtámadták Lengyelországot, e határszakaszon menekültek érkezhettek Magyarországra. Ezzel a 150 ezres menekültáradattal érkezett Henryk Slawik, aki próbált segíteni az embereken. Ekkoriban idősebb Antall József menekültügyi biztosként sokat tett a menekültekért, igyekezett megmenteni mindenkit, akit csak tudott - emlékeztetett.

A polgármester Tom Lantosról és Radnóti Miklósról szólva azt mondta: ők ketten a háború idején jöttek Vácra, és az egyiküknek sikerült túlélni a nehéz időszakot, a másikuknak sajnos nem. Fördős Attila hangsúlyozta: Vácon ebben az időszakban is példaértékű volt az egyházak összefogása, ahogy a nehéz sorú embereken próbáltak segíteni, és ez a példa máig áthatja a város szellemiségét.

Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke arról beszélt, hogy ma olyan emberekre emlékezünk, akiknek a neve örökre beíródott az ország és a város 20. századi történelmébe, keresztények és zsidók, üldözöttek és megmentők együtt lettek halhatatlanok. Tanúbizonyságot adtak emberségről, hazaszeretetről és becsületről, igazi példaképek, akikre generációk lehetnek méltán büszkék - fogalmazott Turai János.

Idősebb Antall József menekültügyi kormánybiztos és Henryk Slawik a lengyel polgári ellenállás egyik vezetője közel száz lengyel zsidó árva gyermek életét mentette meg Vácon lengyel tiszti árvákként nyilvántartva a fiatalokat. Radnóti Miklós költő a váci munkaszolgálatos századnál teljesített szolgálatot, Vácon és Sződligeten vagonokat raktak ki. Felsőbb utasításra századát bevagonírozták és a jugoszláviai Bor rézbányájába szállították.

Tom Lantos zsidó származású amerikai demokrata párti politikus Vácon volt munkaszolgálatos, ahol közterületeket kellett takarítania, és a lebombázott szobi vasúti híd javításában vett részt. Sikertelen szökési kísérlete után elfogták és félholtra verték, halottnak vélték és a vasúti töltés mellett hagyták. Két nap múlva visszanyerte az eszméletét és újból megszökött. Tom Lantos a váci hitközség tiszteletbeli örökös tagja volt.