Gigafelvásárlást hajtott végre az SAP

Története legnagyobb, 8,3 milliárd dolláros (mintegy 2000 milliárd forint) felvásárlását jelentette be az SAP német szoftvergyártó - közölte a SAP Hungary Kft. pénteken az MTI-vel.

Az amerikai Concur szoftvercég megvételével az SAP a világ legnagyobb üzleti felhőszolgáltatójává válik - olvasható a közleményben. Az SAP fokozatosan vezette be kínálatába a szervereket leváltó, költséghatékony felhőalapú szolgáltatásokat. Ezen a piacon legnagyobb riválisai az Oracle, az IBM és a Salesforce - írja a Reuters.

A felvásárlással az SAP 50 millióra növeli a felhőalapú szolgáltatást használók számát a korábbi 38 millióról.
A megvásárolt amerikai cég felhőplatformja vállalatokat, repülőtársaságokat, szállodákat és egyéb utazásban érdekelt szolgáltatókat köt össze több mint 150 országban. A tranzakció a szükséges hatósági, és egyéb jóváhagyások után várhatóan 2014 végén, vagy 2015 első negyedévében zárul - közölte az SAP.

A felvásárlási ár alapján az SAP az amerikai cég részvényeiért a szerdai záróértéknél 20 százalékkal többet, 129 dollárt fizet. "Drágának tűnik. De úgy véljük, a Concur piacvezető státusza és a lehetséges szinergiák kihasználása során megtérül a befektetés" - mondta egy, a Reuters hírügynökség által megkérdezett szakértő.

A felhőalapú szolgáltatásokra fordított üzleti kiadások idén várhatóan 20 százalékkal 174 milliárd dollárra növekednek világszerte, 2017-re pedig a 235 milliárd dollárt is elérhetik egy elemző cég, az IHS adatai szerint. A Reuters szerint az SAP a felhőalapú szegmensben 3-3,5 milliárd euró bevételnövekedést vár 2017-ig. A vállalat teljes értékesítési bevétele több mint 22 milliárd euró. Az SAP árfolyama 3,6 százalék veszteséggel 57,7 eurón állt délután röviddel 16 óra után.