Egyeztetett az ombudsmani hivatal és a TASZ a tűcsereprogram-jelentés időzítéséről

A Magyar Nemzet a birtokában került dokumentumok alapján azt állítja, egyeztethetett az ombudsmani hivatal és a TASZ a józsefvárosi városvezetést elmarasztaló dokumentum nyilvánosságra hozataláról. A lap a levelezés alapján arra következtet, hogy a TASZ-nál tisztában lehettek a jelentés tartalmával, végkövetkeztetésével is.

A Magyar Nemzet szerint előre egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet programvezetője és az ombudsmani hivatal egyik főosztályvezetője arról, hogy mikor lásson napvilágot a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi városvezetést elmarasztaló ombudsmani jelentés.

A lap a birtokába került levelezés alapján azt írta: a tavaszi keltezésű, "bensőséges" email-ekben a TASZ drogpolitikai programvezetője többször tájékoztatta az Alapjogok Biztosának Hivatala egyik főosztályvezetőjét a tűcsereprogrammal kapcsolatos fejleményekről, majd május 28-án már arról érdeklődött, mikorra tervezik a jelentés nyilvánosságra hozatalát. A lap szerint a programvezető lényegében a jelentés időzített megjelentetését kérte, arra hivatkozva, hogy nagy médiamegjelenést szánnak neki, ám a következő időszak erre nem alkalmas, mert ő nyaralni megy.

A lap a levelezés alapján arra következtet, hogy a TASZ-nál tisztában lehettek a jelentés tartalmával, végkövetkeztetésével is. "Az ombudsmani hivatal munkatársainak levelezése szerint a jelentés már május 28-án készen volt, a főosztályvezető olvasta is" - írta a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a jelentést végül szerdán, az önkormányzati választási kampány idején hozták nyilvánosságra.

A lap emlékeztet, hogy a TASZ szerdán - néhány perccel a jelentés közzététele után - terjedelmes közleményben üdvözölte az ombudsmani jelentés megállapításait. Az ombudsman a TASZ beadványa alapján amiatt indított vizsgálatot, mert a józsefvárosi önkormányzat felbontotta korábbi megállapodását a Kék Pont Alapítvánnyal, amely tűcsereprogramot működtetett a kerületben.