Az István, a királyt állítják színpadra a Pannon Egyetem hallgatói

Novemberben mutatják be a veszprémi Pannon Egyetem hallgatói az István, a király című rockoperát - hangzott el a rendezvényről tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere fontosnak nevezte, hogy az egyetemen tanuló fiataloknak is lehetőséget biztosítsanak tehetségük kibontakozására és a város kulturális életében való aktív részvételre. Friedler Ferenc rektor hangsúlyozta: az egyetem vezetése támogatja, hogy a többségében műszaki hátterű intézmény hallgatói művészeti tevékenységeket is végezzenek.

Az ötletgazda, Halmay Gábor elmondta: a Hallgatók a Művészetekért Egyesület által Veszprémben először állítják színpadra a rockoperát, koncertváltozatban mutatják be az egyetem zenekarával, volt és jelenlegi hallgatók közreműködésével. A darabot Szeles József, a veszprémi Petőfi Színház színművésze rendezi. Mintegy 40-en szerepelnek benne, köztük nyolc szólóénekes és egy öttagú zenekar. A másfél milliós költségvetésű István, a király bemutatója novemberben lesz a veszprémi Hangvillában. Az alkotók elmondták, tervezik, hogy az ország más felsőoktatási intézményeibe is elviszik az előadást.

A tájékoztatón Mihalovics Péter a Bakony-Balaton térség fejlesztéséért felelős miniszteri biztos elmondta: olyan örök érvényű értékeket közvetít a darab, melyek ezer éve fenntartják közösségünket. Az európaiságot, az államiságot és a kereszténységet említett közöttük, amelyeket az egyetemisták hitelesen tudnak közvetíteni kortársaik felé.