Árvíz: Mérsékelték a készültséget a Zalán

Másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Zalán Zalaapátinál, ahol a csütörtök reggeli tetőzés óta lassan apad a folyó - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adataiból.

A Zala csütörtökön 335 centiméterrel, harmadfokú készültség mellett tetőzött, azóta lassan apad. Csütörtök este óta már csak másodfokú árvízvédelmi készültség érvényes a folyónak ezen a szakaszán, pénteken 16 órakor 306 centimétert mutatott a vízmérce.

Jelentősen apadt a Mura vízszintje, a folyó Letenyén és Murakeresztúrnál kedden tetőzött. A szakemberek a másodfokú készültséget egyelőre fenntartják.

Letenyén az 554 centiméteres új rekordvízállás után pénteken 16 órakor 363 centiméter volt a vízmagasság. Murakeresztúrnál az 584 centiméteres rekordszintet követően péntek délutánra 443 centiméterre apadt a Mura.

Továbbra is nagyon lassú azonban a Principális-csatorna apadása. A vízfolyás vasárnap 270 centiméteres rekordon tetőzött Nagykanizsán, péntek délutánra csupán 15 centimétert süllyedt, ezért továbbra is a másodfokú árvízvédelmi készültség érvényes.