Artur Mas: meg kell tartani a katalán függetlenségi népszavazást

A skót népszavazás eredménye nem befolyásolja a katalán függetlenségi törekvéseket, a katalánok továbbra is arra készülnek, hogy november 9-én megtartják a tervezett referendumot - így kommentálta Artur Mas katalán miniszterelnök Barcelonában azt, hogy Skóciában a többség nemet mondott a Nagy-Britanniától való elszakadásra.

Az észak-spanyolországi autonóm közösség vezetője szerint a skót példa az eredménytől függetlenül is követendő, hiszen megvalósult a szavazás, és a szabad véleménynyilvánítás az egyetlen demokratikus útja annak, hogy feloldják az esetleges konfliktusokat . "A szavazás összeköt és nem elválaszt" - hangsúlyozta a politikus, ismét kérve a spanyol kormányt, hogy egyezzen bele a katalán népszavazásba, mert szerinte épp a tiltás választja el egymástól a katalánokat és a spanyolokat.

Úgy látja, hogy a Skóciában történtek üzenete a katalánok számára az: "ha engedik a népszavazás megrendezését, akár nyerni is lehet". Ilyen értelemben a skóciai népszavazás csak erősíti a Katalóniában elindult folyamatot - fűzte hozzá.

Artur Mas hangsúlyozta: minden alkalommal, amikor a központi kormányzat nemet mond a katalán referendumra, azzal egyre nagyobb ellenszenvet kelt. "Igaz demokrata nem akadályozza a népszavazást" - jelentette ki.

Katalónia parlamentje péntek délután vitatja meg és várhatóan el is fogadja a tervezett népszavazásról szóló törvényjavaslatot, amelynek alapján Artur Mas katalán miniszterelnök november 9-re kiírhatja a népszavazást.

A spanyol kormány viszont készenlétben van, hogy azonnal lépjen. Arra készülnek, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak ugyanis, s amint elindul a bírósági eljárás, a kérdéses törvényt automatikusan felfüggesztik, így nem lesz jogalapja a katalán elnöknek a népszavazás megszervezésére. Az alkotmánybíróság ítéletére pedig hónapokat kell majd várni.