A magyar dráma napja: Görgey Gábor darabja a Pesti Színházban

Görgey Gábor Görgey című drámáját mutatják be felolvasószínházi előadásban a Pesti Színházban vasárnap, a magyar dráma napján.

A színház közleménye szerint a különleges történelmi játék főalakja az idős Görgey Artúr, a meghurcolt és rehabilitált, hol árulónak, hol pedig kitűnő katonai stratégának nevezett tábornok, aki két évvel halála előtt, 1914-ben felidézi életének fontos szereplőit, politikai partnereit és ellenfeleit.

A felolvasószínházi előadásban az est rendezője, Hegedűs D. Géza mellett Kern András, Stohl András, Járó Zsuzsa, Borbiczki Ferenc, Kerekes József és Telekes Péter játszik, a rendező Hegedűs D. Géza. "Régi adósságomat törlesztem ezzel a drámámmal. Betöltve a nyolcvanat, írói aktivitásom birtokában, húszegynéhány színdarabbal a hátam mögött úgy éreztem, tartozom az általam is megfogalmazott történelmi igazságnak e dráma megírásával" - írja Görgey Gábor a darabról.

Görgey Gábor író az idei díjazottja a Szép Ernő Kuratóriumnak is. A jelentős hazai irodalmi díjak közé tartozó Szép Ernő-jutalmat a kiemelkedő teljesítményt nyújtó drámaíróknak ítélik oda évente: így idén Görgey Gábor veheti át az életműdíjat az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőjétől.

A díjátadót a magyar dráma napjának előestéjén, szombaton tartják az Ódry Színpadon. Az eseményen Szakonyi Károly író mond laudációt Görgey Gábor munkásságáról, a Görgey című darabból pedig Hegedűs D. Géza olvas fel részletet.