Wetzel: A kormány mindent megtesz, hogy ne legyen kiskapu

A nemzetpolitikai államtitkárság lejáratásnak tartja az Index hírportál cikkét, amely arról szólt, hogy pénzért lehet állampolgársághoz jutni az egyszerű honosítás leple alatt. Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár közölte, hogy jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben. Mint mondta, az elmúlt időszakban több intézkedés is született annak érdekében, hogy a visszaélések lehetőségét kizárják, például a nyelvtudást többször is ellenőrzik.

Az Index kedden azt írta: elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre - olvasható az írásban.

Wetzel Tamás a Duna Televízió Közbeszéd című szerdai műsorában tisztázta: az állampolgárság megszerzéséhez tanúbizonyságot kell tenni a nyelvtudásról, dokumentumokkal kell igazolni, hogy az illető magyar állampolgárságú felmenőkkel rendelkezik, illetve a törvény szerint köz- és nemzetbiztonsági ellenőrzésen is át kell esnie.

Úgy vélte, az Index cikke „erőteljes túlzásokkal és csúsztatásokkal van tele”, így abban a formájában nem igaz. Elismerte, voltak próbálkozások a hamisításra, ám a hírportál által leírt tízezres nagyságrend és a valóság között „ég és a föld a különbség”. A magyar kormányzat és a közigazgatási szervek mindent megtesznek, hogy ne legyen kiskapu; ha valaki megtéved, példás büntetésre számíthat – nyomatékosította a helyettes államtitkár.

Voltak lebukások is – folytatta Wetzel Tamás, de nem tömegesen, ahogy a cikk írta. Nagyon sok esetben teljesen jóhiszemű embereket vertek át, hamisított átvételi elismervényért jelentős pénzeket kértek el, pedig állampolgársági kérelem nem volt folyamatban – ez befolyással való üzérkedés – mutatott rá. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem számít újdonságnak, tavaly a kormány már felhívta a figyelmet, hogy fennáll ennek veszélye, hiszen „tőlünk keletebbre csak így tudják elképzelni az emberek egy ügy elintézését” – fogalmazott. Az Index állításaival szemben azonban az emberek 99 százaléka jogosan jutott hozzá a magyar állampolgársághoz, így a törvényen sem kell szigorítani – tette egyértelművé a helyettes államtitkár.

Wetzel Tamás a műsorban kitért a szlovák alkotmánybíróság (Ab) szerdai döntésére is. Szerinte "egy szégyenteljes döntés született, amely a szlovák jogállamiságot erőteljesen megkérdőjelezi", mivel Szlovákia alkotmánya kimondja, hogy senkit sem lehet akarata ellenére megfosztani az állampolgárságától, mégis megtörtént 850 esetben, ami alaptörvény-ellenes.

A szlovák Ab nem hozott érdemi döntést az állampolgársági törvény alkotmányosságát vitató beadványról: a testület eljárásjogi okokra hivatkozva elutasította a panaszt.