Ügyvédjét is meglepte: beismerte bűnösségét az ároktői bandavezér

Fordulattal kezdődött az idős emberek meggyilkolásával és kirablásával vádolt ároktői banda ügyének másodfokú tárgyalása. Az eddig mindent folyamatosan tagadó bandavezér, aki korábban el is szökött a házi őrizetből, most elismerte, hogy bűnös.

Az elsőrendű vádlott, akit a Fővárosi Törvényszék januárban tényleges életfogytiglanra ítélt, remegő hangon jelentette be, hogy beismerő vallomást szeretne tenni. Azt mondta, öt és fél éve tagad, de most azt akarja, hogy tiszta legyen a lelkiismerete.

Most beismerem, mert én vagyok az elkövető – fogalmazott Rostás Elemér. A váratlan beismerés ügyvédjét is meglepte. Ezen hihetetlen módon meglepődtem, arra tekintettel is, hogy a nyomozás és az első fokú tárgyalások során mindvégig ártatlannak vallotta magát Nekem is mindig azt magyarázta, hogy nem követte el ezeket a bűncselekményeket – magyarázta Vékony Tibor.

A bíróság rövid tanácskozás után úgy döntött, hogy nem nyitja meg ismét a bizonyítási eljárást, így Rostás Elemér hivatalosan nem tehetett beismerő vallomást.

A vád szerint a hattagú banda tucatnyi alkalommal támadt rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre, közülük ketten bele is haltak a sérüléseikbe. A nyomozás évekig elhúzódott, ezért a bandavezért és egyik társát házi őrizetbe kellett helyezni, ahonnan Svájcba szöktek. Az ügy miatt tavaly ősszel kezdeményezte a Fidesz, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények esetén ne legyen felső határa az előzetes letartóztatás időtartamának.

Perbeszédében az ügyész öncélú brutalitásnak nevezte, ahogy a vádlottak a sértetteket bántalmazták, amit, ahogy fogalmazott: szinte még élveztek is.

Saját lakásukban éjszaka, vagy a késő esti órákban lerohanták őket a támadók, rájuk törték az ajtót akkor, amikor már többnyire éjszakai nyugovóra tértek, és gyakorlatilag azonnal ütni, rugdosni, bántalmazni kezdték a szerencsétlen áldozatokat – emelte ki Somodi János. Az ügyész a vádlottak cselekményeivel arányban álló, példás büntetést kért az ítélőtáblától.

Az utolsó szó jogán a vádlottak már többnyire egymást és az ügyben nem szereplő ismerőseiket vádolták.
A pénteki tárgyaláson az V. és VI. rendű vádlott nyilatkozhat az utolsó szó jogán, majd a bíróság tanácskozik, és várhatóan meghozza a jogerős ítéletet az ároktői banda ügyében.