Szentté avathatják Jerzy Popieluszkót

Elkezdődik boldog Jerzy Popieluszko, a kommunista politikai rendőrség által 1984-ben meggyilkolt lengyel pap szentté avatási pere - közölte a sajtóval a varsói érsekség kúriája csütörtökön.

A 2010-ben boldoggá avatott katolikus pap kanonizációs pere szombaton kezdődik a franciaországi Thiais-ben. A szentté avatási procedúra során a Popieluszko közbenjárásának tulajdonított csoda tényét kell megerősítenie a kanonizációs bizottságnak. Több tanú szerint 2012-ben egy végső stádiumban lévő leukémiás beteg, Francois Audelan természeti törvényekkel meg nem magyarázható módon gyógyult meg a franciaországi Créteil városban.

A Créteil-, valamint Varsó-egyházmegye által folytatandó szentté avatási per megindítása azt jelenti, hogy a csodát orvosi szempontból vizsgálják meg, a tanúkat kihallgatják. A per során összegyűjtött anyagot ezután a Vatikánba továbbítják, ott születik meg a végleges döntés a megszokottnál nagyobb gyorsasággal zaljó kanonizációról.

Jerzy Popieluszko 1947. szeptember 14-én született a Lengyelországi Suchowolában. Karizmatikus pap volt és a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség plébánosaként prédikált. Többször felemelte szavát a kommunista rendszer ellen. Tanításait a Szabad Európa Rádió is sokszor közölte és a Szolidaritás híve volt.

Prédikációinak és népszerűsége miatt veszélyessé vált a kommunista rendszerre. 1984. október 19-én Bydgoszczból tartott hazafelé, amikor autóját megállították ismeretlen tettesek. Elrabolták, majd összeverték. Megpróbált elmenekülni, de menekülési kísérlete közben megölték. Holttestét néhány nap múlva a Visztula felduzzasztott vizében találták meg. Ma már bizonyos, hogy Popiełuszkót a kommunista politikai rendőrség parancsára ölték meg. Később a rendszerváltás után sikerült felkutatni az őt meggyilkoló három katonát. A három közül csak egy vallotta be bűnét és bocsánatot kért a családtól.

Több emlékmű is áll róla. Varsóban 2010. június 6-án avatták boldoggá. A szertartást, amelyen mintegy 150 ezren vettek részt, Angelo Amato érsek, az Apostoli Szentszék szenttéavatási ügyek kongregációjának prefektusa végezte a lengyel főváros központjában, a Pilsudski téren.