Siófokon megnyitják a Thanhoffer-villát

Megnyitják a nagyközönség előtt a Tahnhoffer-villát Siófokon szombaton a kulturális örökség napjai országos rendezvényekhez kapcsolódóan. A látogatóknak óránként a villa történetét bemutató filmvetítéseket is tartanak - közölte honlapján a Balaton parti város önkormányzata.

A város egyik legpatinásabb, 19. századi épületét Thanghoffer Lajos anatómia professzor építtette. Az 1897-ben elkészült ingatlan építésével az orvosprofesszor, aki a település, valamint a Balaton elkötelezett rajongója volt, arra kívánta ösztönözni a korabeli nagypolgárságot, hogy az övéhez hasonló épületekkel ékesítsék a Balaton-partot. Az anatómia elismert professzorának meggyőződése volt, hogy az akkoriban divatos külföldi nyaralóhelyek helyett sokkal inkább Siófokot érdemes választani. 

A villa a vörös hadsereg parancsnokságaként, majd Horthy Miklós főhadiszállásaként is működött. Az épületet 1945 után államosították.

Siófok önkormányzata több mint 10 évvel ezelőtt vásárolta meg az építményt, amelyben az elmúlt évtizedben főiskolai könyvtár működött.

Az épület jelenleg konferenciák, találkozók helyszíneként szolgál, de alapvetően exkluzív vendégházként működik, ahol a városba érkező prominens vendégek fogadására adódik lehetőség.

A Thanhoffer-villa rekonstrukcióját a Somogy Megyei Közgyűlés Örökségünk Somogyország Kincse díjjal ismerte el.