Posztumusz kitüntetés Serédi Jusztinián és Lékai László bíborosoknak

A Lengyel Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje posztumusz kitüntetést ítélték oda Serédi Jusztinián és Lékai László néhai bíborosnak a II. világháború idején a magyarországi lengyel menekülteknek nyújtott segítségükért.

A díjakat Roman Kowalski nagykövet adta át Erdő Péter bíborosnak, esztergom-budapesti érseknek csütörtökön a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén.

A Lengyel Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét a lengyel köztársasági elnök adományozhatja, ez a legmagasabb lengyel kitüntetés, amit külföldi állampolgár megkaphat.

A méltatás szerint Serédi Jusztinián annak idején minden lehetőséget megragadva segítette a lengyel katolikus egyház által Magyarországra küldött papok letelepedését. Továbbá neki is köszönhető, hogy a lengyel származású zsidó menekültek közül nagyon sokan menedékre találhattak a Dunakanyar különböző pontjain.

Lékai László azért kapta az elismerést, mert a második világháború ideje alatt, Czapik Gyula veszprémi püspök titkáraként sokat tett a lengyel menekültek Balaton környéki - különösen keszthelyi - elhelyezéséért.

A Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztje a Csillaggal posztumusz kitüntetést adományozták Angelo Rotta néhai apostoli nunciusnak és Varga Béla katolikus papnak.

Angelo Rotta a kitüntetést azért kapta, mert a második világháború alatt diplomáciai kapcsolatait mozgósítva határozottan tiltakozott a zsidók üldözése és deportálása ellen. Emellett keresztségi igazolásokkal látta el a magyarok mellett a lengyel származású zsidókat is. Szerepet vállalt a lengyel menekültek szociális ellátásának megszervezésében. Kitüntetését Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius vette át.

Vaga Béla - a méltatás szerint - balatonboglári plébánosként elévülhetetlen érdemeket szerzett a lengyel menekültek segítésében. Az ő kezdeményezésére létesült a balatonboglári lengyel gimnázium, ahol csaknem hatszáz diák tanulhatott. A kitüntetést Balatonboglár polgármestere, Mészáros Miklós vette át.

A Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztje Posztumusz Kitüntetést ítélték oda Hanauer István Árpád püspöknek, valamint Kudar Lajos alezredesnek.

Hanauer István Árpád váci püspökként nyújtott pótolhatatlan segítséget a lengyel menekülteknek. Az általa vezetett egyházmegye támogatásával és védelme alatt vált lehetővé a híres váci zsidó árvaház megalapítása és működtetése, amelyhez anyagilag is hozzájárult - hangzott el a díj átadása előtt. Kitüntetését Erdő Péter bíboros vette át.

Kudar Lajos csendőr alezredes az Államvédelmi Központ munkatársaként az üldözött lengyelekről szerzett információit továbbadta a lengyelek egyik legfőbb védelmezőjeként ismertté vált id. Antall József menekültügyi biztosnak. Civil ruhával és hamis okmányokkal segítette a lengyel menekültek Franciaországba és a Közel-Keletre jutását.

Neki köszönhető, hogy Edmund Fietz-Fietowicz, a lengyel ellenállási mozgalom budapesti vezetője kétszer is kijutott Londonba az emigráns lengyel kormányhoz. 1945 februárjában a nyilasok fogták el és adták át a németeknek, akik nem sokkal később agyonlőtték - hangzott el a méltatásban. Kitüntetését a Kudar család képviselője vette át.

A díjak átadása után Roman Kowalski köszöntőjében arról beszélt, hogy a lengyel-magyar kapcsolatok kiemelten fontos fejezete volt, amikor 75 évvel ezelőtt, a második világháború kitörését követően Magyarország befogadta a lengyel menekülteket. Úgy fogalmazott, ezen a fontos napon "kötelességünk, hogy újból megemlékezzünk a magyar egyház különleges szerepéről".

A nagykövet emlékeztetett arra is, hogy a lengyel-magyar barátság több mint ezer évvel ezelőtt éppen a katolicizmusra támaszkodva kezdett kiépülni, és ezer éven keresztül a katolikus egyház és a közös értékek erősítették és ápolták ezt a barátságot.

A második világháborúban Lengyelország újra számíthatott a magyar katolikus egyház támogatására.

Erdő Péter beszédében a kitüntetettekkel kapcsolatban hangsúlyozta, ezek az emberek sötét időkben, nehéz körülmények között világosságot sugároztak maguk körül.

Serédi Jusztiniánról a bíboros elmondta, sok mindent írtak róla a történelemkönyvekben, de életének ezt az aspektusát viszonylag kevesen emlegetik, pedig "mélységesen dokumentált és nagyon fontos". Kiemelte, Serédi Jusztinián az embermentésben, a lengyel menekültek gondozásában és más üldözöttek megmentésében is központi szerepet töltött be Magyarországon. Élete mindig a kiszolgáltatott, a gyönge emberek mellett folyt - tette hozzá.

Lékai László bíborosról Erdő Péter azt mondta, úgy ismerték és szerették, mint olyan embert, aki kellemes humorral, figyelemmel volt jelen az emberek között, aki észrevette a kisemberek problémáit, és akinek mindig volt egy jó szava, egy jó ötlete, amivel fel tudta oldani a nehéz helyzeteket.

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1939. szeptember 18-én Magyarország megnyitotta határait a lengyel menekültek előtt. A határnyitást követően több mint százezer lengyel menekült érkezett Magyarországra.