Özönvíz: ők jogosultak kártérítésre

Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: közel 7 ezer kárbejelentésre számítanak a biztosítók az elmúlt hétvégi viharokkal kapcsolatban, ennek becsült kárértéke meghaladhatja a 700 millió forintot.

Az elemi károkat minden lakásbiztosítás tartalmazza, vagyis árvíz, földrengés, felhőszakadás, villámcsapás ellen védenek a biztosítások – emelte ki a szóvivő.

Elsősorban Budapestről, illetve Pest megyéből, emellett Veszprémből, Somogy megyéből, Zala, Csongrád és Szolnok megyéből érkeztek bejelentések, Budapest és Szolnok, illetve Szentes környéke a leginkább érintett város a károkban – emelte ki Gilyén Ágnes.

Hozzátette: hétfő óta meghosszabbított nyitvatartással várják a biztosítók az ügyfeleiket, a biztosítók többsége pedig a kárfelmérőket is átcsoportosította azokra a területekre, ahonnan a legtöbb kárbejelentés érkezik, a hétvégén folytatódnak a kárfelmérések.

Akiknek el kellett hagyni az otthonukat, és van biztosítási szerződésük, gyorssegélyt kaptak több biztosítónál is – hangsúlyozta Gilyén Ágnes.