OMIT: több mint 300 kilométeren a legmagasabb fokú a készültség

Csaknem 620 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, s ebből több mint 310 kilométeren a legmagasabb fokú a készültség - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs.

Közleményük szerint 311,8 kilométeren van érvényben harmadfokú készültség a Lajtán, a Dráván, a Murán, a Principális-csatornán és a Zalán. Emellett 41,6 kilométeren (a Rábán és a Marcalon) másod-, több mint 266 kilométeren (a Dunán, a Rábcán és a Sión) pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek.

A Balaton vízállása nem emelkedett, 134 centiméter. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztés mértékét tovább növelik.

A belvíz miatt jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen negyven szakaszon van elrendelt készültség. Ebből nyolc szakaszon harmadfokú, 16 szakaszon másodfokú, és szintén 16 szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága kissé csökkent, a legfrissebb adatok alapján 47 ezer 600 hektár (ebből 22 ezer 200 hektár vetés-szántó) van víz alatt. Legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes-Mezőtúr térségében alakultak ki. Az előrejelzések szerint a legérintettebb alföldi területeken a hétvégén 10 milliméternyi csapadék várható.

Az OMIT kitért arra is, hogy a vasárnaptól keddig tartó időszakban egy északnyugat felől érkező éles hidegfront átvonulásával kell számolni. Mint írták, már a front előtt is, de átvonulása során is több helyen várható eső. A csapadék mennyisége területi átlagban vasárnap a Duna felső szakaszán, illetve a Dráva felső vízgyűjtőjén haladhatja meg a 10 millimétert, majd kedden fokozatosan csökken a csapadék. Az ezt követő napokban számottevő csapadék nem várható.

Az OMIT Dráva menti védvonalra telepített töltő telepei három helyszínen (Drávaszabolcs, Kémes, Drávasztára) folyamatosan működnek. A vízügyi igazgatóságoknál további létszám-átcsoportosításokat rendeltek el.

A védekezés kezdete óta eddig 33 ezer 300 homokzsákot és 354 köbméter homokot használtak fel - olvasható az OMIT közleményében.