Obama: Porosenko washingtoni látogatása üzenet Putyinnak

Barack Obama amerikai elnök szerint Petro Porosenko ukrán elnök csütörtöki washingtoni látogatása egyfajta, szavakat helyettesítő üzenet Vlagyimir Putyin orosz államfőnek.

Barack Obama az őt amerikai útján kísérő újságíróknak mondta ezt. A Szabadság Rádió jelentése szerint Obama szavai úgy hangoztak: Petro Porosenko jelenléte a Fehér Házban olyan üzenet Putyinnak, amely "angol és orosz szavak ezreivel ér fel".

Obama üdvözölte, hogy az ukrán parlament kedden ratifikálta az európai uniós társulási szerződést. Ukrajna ezzel kötelezettséget vállalt reformintézkedések végrehajtására, amelyek a demokrácia fejlődését fogják szolgálni, és megvetik egy stabilabb, sikeresebb gazdaság alapjait - mondta az amerikai elnök.

Porosenko helyi idő szerint szerda este érkezett Ottawából Washingtonba. Hivatalos látogatása csütörtökön kezdődik. Tárgyalni fog Obamával, Joe Biden alelnökkel, John Boehnerrel, a képviselőház republikánus elnökével és John Kerry külügyminiszterrel is.

Porosenko beszédet mond a kongresszus két házának együttes ülésén, amire külföldi politikusok csak kivételes esetekben kapnak lehetőséget. Washingtonban a 19. század eleje óta invitálnak meg - a kétoldalú kapcsolatok kivételességét hangsúlyozandó - külföldi állam- és kormányfőket a képviselőház és a szenátus együttes ülésére. Legutóbb Pak Gun Hje dél-koreai elnök kapott erre lehetőséget tavaly májusban.

Porosenko látogatása alkalmával az amerikai képviselőház határozatot fogadott el, amelyben támogatásáról biztosította az ukrán nép jogát ahhoz, hogy szabadon határozza meg jövőjét, beleértve a kapcsolatát más országokkal és nemzetközi szervezetekkel, "más országok beavatkozása, megfélemlítés vagy kényszerítés nélkül". A képviselőház felszólította az amerikai és a szövetséges országok kormányait, hogy haladéktalanul nyújtsanak segítséget Ukrajnának, lássák el katonai eszközökkel, valamint hírszerzési és más információkkal.

Ottawai látogatásán Porosenko felszólalt a kanadai parlamentben. Az UNIAN hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy beszédében azt mondta, Ukrajna sosem tér vissza a borzalmas szovjet időkbe.

"Mi azt mondtuk: 'Viszlát, Szovjetunió!' Ez egyfajta Rubicon volt, amelyet át kellett lépnünk. Már sosem térünk vissza borzalmas múltunkba" - mondta Porosenko. A kijevi vezető köszönetet mondott Kanadának, amiért politikailag támogatta kormányzatát a közelmúlt válságidőszakában, továbbá golyóálló mellények és sisakok szállításával életeket mentett meg az oroszbarát szakadárok elleni csatározásokban.