Megbénult az olasz parlament

Tizenhárom egymás utáni szavazás sem volt elég ahhoz, hogy az olasz parlament kinevezze az alkotmánybíróság új tagjait. Mindez csütörtökön teljesen megbénította a római törvényhozást.

Az olasz parlament alsóháza hétfő óta képtelen dönteni az alkotmánybíróság két új tagjának személyéről. Egyetlen jelölt sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges 570 szavazatot (a képviselőháznak 630 tagja van). Az eredménytelen szavazási fordulók miatt a képviselőház munkája megakadt.

A képviselőház elnöke jövő keddre napolta el a szavazás folytatását. Az alkotmánybírák sikertelen megválasztása miatt a képviselőházban leállt a Renzi-kormány reformjainak megvitatása is.

A Matteo Renzi miniszterelnök vezette balközép Demokrata Párt (PD) jelöltje Luciano Violante PD-politikus, jogász, a képviselőház volt elnöke. A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt Donato Bruno jogászt, a FI jelenlegi szenátorát jelölte. A két jelöltről Matteo Renzi és Silvio Berlusconi megegyezett egymással: a PD és a FI képviselői azonban a titkos szavazás során nem engedelmeskedtek pártvezetőiknek és nem szavaztak megfelelő többséget egyik jelöltnek sem. Új jelöltek állítását is kizárták.

A PD nem tudta maga mellé állítani a parlamentben levő többi baloldali pártot, a FI hasonlóképpen nem tudott szövetségre lépni az Északi Ligával. Giorgio Napolitano olasz államfő szégyennek nevezte a parlament magatartását, felelőtlennek a képviselőket.

Döntésképtelen olasz parlamentről beszélt Pierluigi Bersani, a PD volt főtitkára, aki szerint utódja, Matteo Renzi ugyanazzal a helyzettel találja magát szemben, mint ő a legutolsó, 2013-as olasz parlamenti választások után, amikor parlamenti többség hiányában le kellett mondania a miniszterelnökségről. Olaszországban jelenleg se a kormánynak, se az ellenzéknek nincsen többsége, így a parlament és az ország megbénul - hangoztatta Pierluigi Bersani.

A 15 fős olasz alkotmánybíróság tagjainak egyharmadát a köztársasági elnök nevezi ki, egyharmadát a különböző fokú bíróságok, egyharmadát pedig a parlament. A jelöltek két távozó tag helyét vennék át.