Különleges programok Baranyában

Különleges helyszíneken rendhagyó tárlatvezetésekre, érdekes rendezvényekre is várják a látogatókat a hétvégén Baranyában, a kulturális örökség napjain.

Pécsen a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. tíz nem mindennapi eseményt szervez a város főbb kulturális helyszínein.
Szombaton, a "Kiállítások éjszakáján" egy órával zárás után ingyenesen vagy jelentős kedvezménnyel tekinthetők meg a Zsolnay-negyed állandó tárlatai: a Család- és Gyártörténeti kiállítás, a Gyugyi-gyűjtemény, a Rózsaszín kiállítás és a Zsolnay Mauzóleum.

Hasonló feltételek mellett fogad látogatókat az ókeresztény emlékhelyeket bemutató Cella Septichora Látogatóközpont, továbbá a középkori egyetem épülete is. A hangulatot több helyen élőzenés kíséret teszi még kellemesebbé.

A Jöttünk, láttunk, visszamennénk - barangolások Pécs történelmi évszázadaiban című program keretében szombaton és vasárnap a Pécsi Nemzeti Színház művészei hívják egy, az ókortól az újkorig tartó időutazásra a város felfedezésére, értékei jobb megismerésére törekvő közönséget.

Emellett lesz rendhagyó idegenvezetés Gyárturisták címmel, sor kerül gyermek-tárlatvezetésre, üvegfestésre, és a Rosa Gallica együttes koncertjére is. A gyerekek és szüleik Varró Dániel költő segítségével verset írhatnak a Zsolnay gyár szecessziós díszedényeinek állatairól.

A Klimo könyvtár szombaton 8 és 16 óra között várja a látogatókat. Magyarország első nyilvános, 1774-ben megnyílt, 35 ezer kötetet, köztük nyolc kódexet, számos középkori ősnyomtatványt és 17 ezer kötetnyi, 1851 előtt készült művet őrző egykori püspöki, ma egyetemi intézmény kizárólag idegenvezetéssel tekinthető meg.

A magyarországi török hódoltság egykori területén egyetlen teljes egységében fennmaradt muszlim imahely, a Jakováli Hasszán Dzsámi vasárnap 10 és 18 óra között látogatható ingyenesen.

Baranya több városa és községe is készül a kulturális örökség napjaira. Szombaton és vasárnap Bólyban nyitva lesz a 19. század végén neoromán-neogót stílusban épült Batthyány-Montenuovo Mauzóleum, Kásádon a 19. század eleji sokác tájház, vasárnap pedig Kárászon Mezei Ottó fazekas magángyűjteménye.

A programok nagy része előzetes regisztrációhoz kötött, erről és a kiállítóhelyek nyitva tartásáról a www.pecsorokseg.hu és a www.oroksegnapok.hu internetes oldalon lehet tájékozódni.