Közösségi tervezés Budafok belvárosában

Közösségi tervezéssel fogalmaztak meg a budafoki belváros jövőjére vonatkozó javaslatokat helyi civilek.

Mészáros Péter, a Promontorium Polgári Casino elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a lakosság, az egyházak, iskolák, civil szervezetek, az önkormányzat és szakértők bevonásával egy évig tartott a tervezés, amelyet egy 80 oldalas kiadvány összegzett.

Közlése szerint hat éve szerveznek városfejlesztési kerekasztalokat a kerület egyes övezeteinek problémáiról, s minthogy most aktuálissá vált a budafoki piac rendezése, valamint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tervezi a 47-es villamos végállomása környékének rendezését, úgy döntöttek, komplexebben kell áttekinteni a belváros egészét.

Mészáros Péter jelezte: az alulról jövő kezdeményezés célja egyebek mellett a középületek homlokzatának felújítása, új funkciók telepítése és az átmenő forgalom csillapítása. Példaként említette, hogy több közösségi teret, nagyobb gyalogos- és kerékpáros-kapacitást szeretnének, s cél az elővárosi vasút jobb kihasználása is.

Az elnök tájékoztatása szerint a tematikus fórumokon végigvették, hogyan lehet rendszerbe foglalni a parkok hálózatát, a húsz éve üresen álló mozi épületében pedig képzési és bemutatkozási lehetőségként Kodály-központot vagy székelyek házát működtetnének. Foglalkoztak a XXII. kerületi kastélyok helyzetével is.

Mészáros Péter üde színfoltként említette, hogy négy iskola diákjai ötlettérképet készítettek, amelyből kiderült, több szabadidős és sportolási lehetőséget szeretnének a városrész belvárosában.

A civil szervezet vezetője azt mondta: bízik benne, hogy szempontjaikat sikerül beolvasztani a BKK tervezési folyamatába, s úgy érzékeli, az önkormányzat is befogadja javaslataikat.