Indul az Alba Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása

Csütörtökön megkezdi és legkésőbb október 15-éig befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az Alba Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását - közölte az OBA.

A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, 31.396.000 forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

A közlemény idézi Fekete-Győr Andrást, az OBA ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: hasonlóan a korábbi kártalanítási esetekhez, a betéteseknek ezúttal sincs teendőjük. A kártalanítást a betétesek automatikusan megkapják, az OBA postai úton értesíti az érintetteket a nekik járó összegről és a kártalanítás folyamatáról.

Magánszemélyek számára a 100 ezer forintig terjedő követelések esetében a postai kézbesítő házhoz viszi a pénzt, 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget. Ennél magasabb összegű kártalanítás esetén az OBA által küldött levélben nevezik meg azt a takarékszövetkezeti fiókot, ahol az ügyfél rendelkezhet majd az őt megillető követelésről - ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Jogi személyek esetében az OBA összeghatártól függetlenül postai úton fog értesítést küldeni, hogy mely takarékszövetkezeti fiókot felkeresve férhetnek hozzá a követelésükhöz - olvasható a közleményben.

Az OBA a honlapján részletes hirdetményt tesz közzé a kártalanításról, amely megjelenik a Magyar Nemzet, a Népszabadság, a Fejér Megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap hétvégi számában, továbbá a takarékszövetkezet fiókjaiban is kifüggesztik.
A jegybank augusztus 29-én közölte, hogy visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a pénzintézetet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) betét-kifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez. A határozat szeptember 9-én lépett hatályba.

Az Alba Takarékszövetkezet mintegy 15 ezer betétessel rendelkezett, működési területe jellemzően Fejér megye és környéke egy részét ölelte fel. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a hitelintézeti szektorban csekély volt, nem érte el a 0,5 ezreléket sem.

Az Alba Takarékszövetkezet a második takarék az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet után, amelynél a Takarékbank vizsgálata olyan mértékű hiányosságokat tárt fel, amelyek miatt a pénzintézetet ki kellett zárni az integrációból.