IMF: 2014-ben recesszió lesz Olaszországban

Az olasz bruttó hazai termék (GDP) 0,1 százalékkal csökkenhet, a GDP-arányos államadósság pedig 136 százalékon tetőzhet 2014-ben - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Olaszországról készült éves jelentésében.

Az IMF tanulmánya szerint Olaszország nehezen lábal ki az elhúzódó gazdasági válságból, és Matteo Renzi olasz miniszterelnöknek úgy kell tovább erőltetni a strukturális reformokat, hogy közben csökkenti az ország államadósságát is.

Az IMF szerint 2015-ben 1,1 százalékkal nőhet az olasz GDP, abban az esetben, ha normalizálódnak a hitelpiaci körülmények, és javítják a piaci környezetet az Európai Központi Bank (EKB) monetáris enyhítési lépései. Az olasz gazdaság azonban nagyon kitett a külső politikai sokkhatásoknak, és aggasztó a stagnáló gazdaság mellé betársult alacsony infláció.

Az államadósság mértéke túl magas, összességében kezelhető szinten van, de újra veszélyben lesz az ország, ha bizalmi válság alakul ki a nemzetközi pénzpiacokon. Az IMF munkatársai szerint a legújabb gazdasági termelési és vállalati hangulati adatok se jók, ezért lehetséges, hogy október elején (egy másik jelentésben) a 0,1 százalékosnál nagyobb recessziót jeleznek majd előre.

Az IMF javaslata szerint át kell alakítani az olasz munkaerőpiacot, csökkenteni kell a közigazgatási rendszer méretét és egyszerűsíteni kell a bonyolult jogrendszert.