Gratuláció a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak

Gratulált a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak (KMKT) Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, amiért az több évtizede összefogja a kanadai magyar szervezetek jó részét, és köszönetet mondott a kanadai magyarságnak, amiért kiállt Magyarország mellett az elmúlt években.

Potápi Árpád János, aki a hétvégén részt vett részt a KMKT Niagara Fallsban, az Árpád Park Hungarian Hallban megtartott éves közgyűlésén, szerdán telefonon számolt be erről az MTI-nek.

A szervezet elnökévé egyébként ismét Bessenyei Somorjai Ágnest választották.

Az államtitkár szombaton köszönetet mondott annak a 17 magyar fiatalnak, akik a Kőrösi Csoma-program keretében fél évig Kanadában dolgoztak.

"Jó ötletnek bizonyult a Kőrösi Csoma Sándor Program létrehozása. Tavaly 47 fiatal vett ebben rész, tavaly pedig már százan. Alapvető feladatuk az volt, hogy járuljanak hozzá a külhoni magyar közösségek kulturális életének fellendítéséhez, a magyar identitás megőrzéséhez. Úgy gondoljuk, hogy ezt a feladatot nagyon jól teljesítették" - nyilatkozott Potápi Árpád János.

Az államtitkár átadta az augusztus 20. alkalmából odaítélt Külhoni Magyarságért Díjat a KMKT-nak, Szenthe Sándor edmontoni tiszteletbeli konzulnak a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, Kosáry Jenőnek, a Winnipegi Kulturális Egyesület elnökének és Szőcs Klárának, a torontói Magyar ház elnökének pedig a Magyar Arany Érdemkeresztet nyújtotta át.

Potápi Árpád János hétfőn Torontóban Rigó Jenővel, az Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Magyar Egyházközség, kedden Montrealban pedig a Magyarok Nagyasszonya Egyházközség plébánosával találkozott. Az államtitkár szerdán Torontóban rész vett egy 16 fős csoportos állampolgársági eskütételi szertartáson, amelyet Szabó Stefánia főkonzul vezetett le.