Elkészült a közlekedésfejlesztési stratégia

Elkészült a Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia, amelyet a kormány már el is fogadott - közölte a Nemzeti fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai konferencián, az Urbania21 Szakkiállításon.

Becsey Zsolt aláhúzta: a stratégia a magyar közlekedési infrastruktúra fejlesztésen keresztül, a gazdasági folyamatokat hatékonyan kiszolgálva javítja az ország versenyképességét. Emellett segíti az emberek jó színvonalú mobilitását. Felhasználja a kutatás és fejlesztés, valamint az innováció eredményeit azért, hogy a kitűzött célokat fenntartható módon lehessen megvalósítani - tette hozzá.

Kifejtette: a stratégia támogatja a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus magyar közlekedési projektjavaslatait, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programot is. Ez utóbbi brüsszeli jóváhagyásra vár.

A helyettes államtitkár többek között beszélt arról is, hogy az unió előző költségvetési programja kapcsán finanszírozott közlekedésfejlesztési projektek megvalósítása a következő egy-másfél évben felgyorsul, a források felhasználásának kötöttségei miatt.

Jelezte: az új tervezési időszakban előtérbe kerül a magyar közlekedési infrastruktúra minőségi felzárkóztatása. Ezt azonban az ország versenyképesség-javításának és anyagi teherbíró képességének szem előtt tartásával lehet csak hatékonyan fenntartható módon - a korszerűségi elvárásokat is figyelembe véve - megvalósítani.

Becsey Zsolt felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a fejlesztéseket csak az emberek számára élhető környezet - például a zaj- és a káros anyagok kibocsátásának csökkentésével - biztosításával, ésszerű, integratív módon lehet megvalósítani. Mindez például a különböző, egymásra épülő közlekedési rendszerek - MÁV, Volán, BKV - összekapcsolását is jelenti.

Megemlítette még, hogy továbbra is fontos az európai közlekedési (törzshálózati) folyosók fejlesztése. Az uniós tagországok közlekedésért felelős minisztériumainak vezetői erről tárgyaltak a napokban Olaszországban, Milánóban.