Egy hét alatt több mint hétszáz új ebolás megbetegedés

A fertőzöttek között 318 egészségügyi dolgozó is van.

Egy hét alatt több mint hétszáz új Ebola-megbetegedést regisztráltak Nyugat-Afrikában - adta hírül csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO), kiemelve, hogy nem lassul a fél éve tartó járvány terjedése.

A legfrissebb adatok szerint eddig legalább 2622-en haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus eddig 5335 embert fertőzött meg. A megbetegedések közel felét az utóbbi három hét során regisztrálták.

A WHO közölte, hogy a jelek szerint továbbra sem lassul a járvány terjedése. A vírus következtében a legtöbben Libériában vesztették életüket. A tájékoztatás szerint a fertőzöttek között 318 egészségügyi dolgozó is van.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Néhány megbetegedés történt Nigériában és Szenegálban is, illetve egy, a nyugat-afrikaitól független Ebola-járvány ütötte a fel a fejét a kontinens középső részén fekvő Kongói Demokratikus Köztársaság területén is, de ez utóbbi egészségügyi szervezetek szerint nem súlyos.

A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Kína pénzzel, segélycsomaggal támogatja a járvány elleni harcot

Kína kétszáz millió jüanos, vagyis 7,9 milliárd forint értékű segélycsomaggal kívánja támogatni a nyugat-afrikai országokat az Ebola-járvány elleni küzdelmükben - számolt be az állami média a kínai elnök csütörtöki bejelentéséről.

Peking ugyanerre a célra további kétmillió dollárt (485 millió forint) ad az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és ugyanennyit szán az Afrikai Uniónak is. Az Újdelhiben hivatalos látogatáson tartózkodó Hszi Csin-ping államfő azt mondta, az Ebola súlyos kihívást jelent a nemzetközi közösség, így Kína és India számára is.

A csomag Libéria, Sierra Leone és Guinea, illetve más térségbeli országok megsegítését, a járványmegelőzést szolgálja, valamint azoknak a szervezeteknek a támogatását, amelyek az Ebola felszámolásáért küzdenek.

A kínai külügyi szóvivő szerdán közölte, hogy egy 59 tagú kínai szakértői csoport 30 orvossal, 29 laborasszisztenssel és egy mobil laboratóriummal megérkezett Sierra Leone fővárosának repülőterére. Ezt megelőzően Peking egészségügyi felszerelést és 115 szakembert küldött a régióba.