AI: a kínzás bevett gyakorlat a nigériai rendőrségnél

Ezek között szerepel a fizikai bántalmazás, az elektrosokk, a nemi erőszak, a körömletépés, bizonyos esetekben pedig fogóval rántják ki a rabok fogát.

A nigériai rendőrségnél bevett gyakorlat a fogvatartottak kínzása, legyen szó férfiakról, nőkről vagy akár tizenkét éves gyerekekről - közölte csütörtökön az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet.

A szervezet jelentése szerint a kínzási módszerek változatos formáit alkalmazzák a hatóságok az afrikai országban. Ezek között szerepel a fizikai bántalmazás, az elektrosokk, a nemi erőszak, a körömletépés, bizonyos esetekben pedig fogóval rántják ki a rabok fogát. Az őrizetbe vettek többségétől emellett megtagadják, hogy kapcsolatba lépjenek az ügyvédjükkel vagy a rokonaikkal.

A jelentés készítői az utóbbi tíz év során volt rabok százainak hallgatták meg a beszámolóját, és ez alapján állították össze a dokumentumot.

A tájékoztatás szerint Nigériában olyan szinten intézményesített formában működik a fogvatartottak kínzása, hogy sok rendőrőrsön nem hivatalosan "kínzásért felelős tisztet" alkalmaznak.

Netsanet Belay, a nemzetközi szervezet afrikai koordinátora leszögezte, hogy az elsősorban a szélsőséges iszlamisták kiszűrésére szolgáló gyakorlat "olyan, mint egy középkori boszorkányüldözés".

Az abujai kormány korábban egy hasonló jelentésre reagálva azt ígérte, hogy vizsgálatot fognak indítani az ügyben.