21 énekes, köztük négy magyar a középdöntőben

Huszonegy énekes, köztük négy magyar, Csóka Anita, Ruszó Alexandra, Vásáry André és Vörös Szilvia jutott tovább az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny középdöntőjébe - tájákoztatták az MTI-t a verseny szervezői szerdán késő este.

A magyar énekesek mellett a középdöntőbe jutott Alexandru Aghenie, Marcelina Beucher, Vlada Borovko, Giuseppina Bridelli, Chen Chen, Signe Ravn Heiberg, Nadezda Kolesnikova, Lai Ling Kwong, Jing Li, Yang Luo, Danylo Matviienko, Kristina Metelitsa, Park Sehun, Alzbeta Vomácková, Tetiana Zhuravel, Svetlana Zlobina és You Zuo.

A középdöntőre csütörtökön délután és este, két fordulóban kerül sor a Zeneakadémia Solti-termében, ahol az énekeseknek két operarészletet kell előadniuk zongorakíséret mellett. Az áriákat a barokktól egészen a 20. századig terjedő, széles repertoárból választhatták ki.

A kedden és szerdán tartott elődöntőkre hatvankét fiatal énekest, köztük kilenc magyart vártak, az énekesek erre az alkalomra egy Liszt-dallal, valamint két különböző karakterű áriával készültek.

A szombat esti döntőn a legjobbak három áriát adnak elő a Medveczky Ádám vezényelte MÁV Szimfonikusok kíséretével a Zeneakadémia nagytermében. A zsűri a döntő végén eredményt hirdet, és a díjakat is ekkor adják át. A versenyt vasárnap este gálahangverseny zárja a Magyar Állami Operaházban a díjazottak részvételével.

Az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny a Zeneakadémia első saját rendezésű nagyszabású nemzetközi zenei versenye. Az indulók közül a legtöbben Ukrajnából, Oroszországból, Romániából, Lengyelországból és a Távol-Keletről (Dél-Korea, Kína és Japán) érkeztek, de jelentkeztek Nyugat-Európából (Svájc, Dánia, Belgium, Nagy-Britannia, Portugália, Spanyolország, Franciaország, Olaszország), valamint Argentínából és a Fülöp-szigetekről is.

A versenyről további információk a martoncompetition.hu címen érhetők el.