Visszautasította a Sberbank, hogy kivonulna Magyarországról

A Sberbank visszautasította, hogy kivonulna Magyarországról - írta kedden a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilap. A pénzintézet bécsi székhelyű európai központja közölte: továbbra is jelen vannak "a nehezebb piaci feltételeket kínáló üzleti környezetben".

A cikk szerzője szerint Magyarországon néhány éve a banki szektor nagy nyomás alá került, nemcsak a gyenge gazdasági fejlődés, hanem a magyar kormány által kiszabott különböző adók miatt is. A szerző emlékeztet: legutóbb a magyar állam a Bayerische Landesbank veszteséges leányvállalatát, a Magyar Külkereskedelmi Bankot vásárolta meg és a Sberbank is veszteséggel működik Magyarországon.

A legnagyobb orosz bank vezetője szombaton jelentette ki, hogy a Sberbank ukrán és magyar leánycége nehézségekkel küszködik. A Sberbank két éve szerezte meg 505 millió euróért a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t, amely tavaly november 1-jétől Sberbank Magyarország Zrt. néven működik.

A Sberbank a piaci tőkeértéke alapján Európa harmadik legnagyobb hitelintézete mintegy 70 milliárd dollárral a HSBC (170 milliárd dollár) és a Santander (80 milliárd dollár) után. A Sberbank nettó profitja 252,6 milliárd rubel (6,8 milliárd dollár) volt az augusztus végével záródott nyolc hónapban, ami 0,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.