Végül a Szelíd motorosok kétkerekűje is eladó

A legendás film egyetlen, ugyan totálkárosra törött, de rendbe hozott motorja most kalapács alá kerül.

Több mint egymillió dollárért is elkelhet egy októberi árverésen az a megrendelésre készült chopper, amelyen Peter Fonda ült az 1969-es Szelíd motorosok forgatásán - közölte a BBC News. A motort Michael Eisenberg kaliforniai üzletember kínálja eladásra. Eisenberg egykor társtulajdonosa volt Fondával és a kultfilmben ugyancsak szereplő Dennis Hopperrel egy étteremnek, amelyet a film világa ihletett. A Profiles in History kaliforniai aukciósház október 18-ra tűzte ki az árverést.

Az Amerika kapitány elnevezésű Harley-Davidsonhoz három, a jármű hitelességét igazoló dokumentum is jár. A csupa króm motornak előrenyúló első kereke és a hagyományosnál csaknem fél méterrel magasabb kormánya van, halfarkas kipufogó és amerikai zászlóval dekorált, csepp alakú benzintank teszi jellegzetessé megjelenését.

A film szükségleteire négy jármű készült el, de ezek közül a rendelkezésre álló adatok szerint csupán egy - a film végi ütközésben totálkárosra tört - maradt fenn, amelyet később Fonda a produkcióban kisebb szerepet játszó Dan Haggertynek ajándékozott, és ő rendbe hozta.

Az ikonikus motort 12 évig tekinthették meg az Iowa állambeli Országos Motorkerékpár-múzeum látogatói, mielőtt tavaly Eisenberg egy aukción megvásárolta Haggertytől.