Természeti katasztrófák: 22 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására

Ez háromszorosa a fegyveres konfliktusok elől menekülők számának.

Világszerte mintegy 21,9 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására 2013-ban a természeti katasztrófák miatt, ez háromszorosa a fegyveres konfliktusok elől menekülők számának - olvasható az országokon belüli migrációt figyelő központ (IDMC) által szerdán közzétett jelentésben.

A Norvég Menekülttanácshoz (NRC) tartozó - független, nem kormányzati - szervezet egy héttel a szeptember 23-i ENSZ klímacsúcs előtt arra figyelmeztetett, hogy a menekültek száma tovább emelkedhet a világ népességének növekedése és a globális felmelegedés következtében. "A veszélyzónákban élő és dolgozó emberek számát tekintve ez a növekvő tendencia folytatódni fog, ráadásul a jövőben ezt a klímaváltozás hatásai is súlyosbítani fogják" - mondta Jan Egeland, az NRC főtitkára, aki szerint a helyzet jelentősen romlani fog például Afrikában, amelynek népessége a jelenlegi számítások szerint 2050-re megduplázódik.

A természeti csapások okozta károk szempontjából a tavalyi évnek ismét Ázsia volt a legnagyobb vesztese, a katasztrófák által világszerte elűzött 21,9 millió emberből 19 millió (az érintettek 87 százaléka) itt élt.

A Fülöp-szigeteken 2013 novemberében pusztított a Haiyan tájfun, amelynek következtében rengetegen, közel 4,1 millióan kényszerültek menekülésre. Néhány hónappal ezt megelőzően a Trami elnevezésű trópusi vihar sújtott le a délkelet-ázsiai országra, emiatt 1,7 millióan hagyták el otthonukat.

A jelentés készítői szerint 2008 és 2013 között nagyjából 164,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására a szélsőséges időjárási körülmények, az áradások és a földrengések következtében.