Tárlatvezetés, múzeumi séta és kézműves foglalkozások Vas megyében

Szombathelyen a felújított Iseumban szombaton délelőtt tíz órától egész napos családi programmal, előadásokkal, tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat.

Az érdeklődők Isis templomában először egy Nílusvíz-szertartásnak lehetnek szemtanúi, majd tárlatvezetéssel tekinthetik meg az Isis savariai otthona és az Út az Adriához - A Mediterráneum vonzásában című időszaki kiállításokat. Ezt követően Séta az ókori Savariában címmel az ókori város csatornahálózatának egy feltárt darabját tekinthetik meg az egyik belvárosi bank épületének ügyfélterében.

Délután Sosztarits Ottó régész az ókori falazási technikákról és építőanyagokról tart vetített képes előadást, majd Vasáros Zsolt a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója az császárkor templomépítészetének titkait tárja fel a hallgatóság előtt, végül pedig a téglavetés és kőfaragás technikáinak fortélyaiba, a padlótégla és kvíder készítés rejtelmeibe avat be Udvardy Szabolcs restaurátor.

Vasárnap délután két órától a Savaria Múzeum előtti parkba kitelepülve a múzeum különböző részlegeinek munkatársai várják az érdeklődőket, külön standdal rendelkezik idén is a Szombathelyi Képtár, a Smidt Múzeum, a Romkert, a Vasi Skanzen, a Vasi Múzeumi Látványtár, az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház is. A kínálatban számos bemutató és foglalkozás szerepel, az egyiptomi amulettkészítéstől, a címerfestésen át egészen a restaurátor munkájának kipróbálásáig.

Szentgotthárdon szeptember 20-án és 21-én idegenvezetéssel bejárható lesz az a 18. századi ciszterci kolostorépület, amely jelenleg a városháza és amelyben a közös önkormányzati hivatal is működik. Mindkét napon a 13 óra és 18 óra között óránként induló épületbejárás során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az egykori kolostorépület történetébe, megtekinthetik a Dorffmeister- és Güsner-reprodukciókat, freskókat, egy több mint 200 éves kályhát, de megismerkedhetnek a város történelmének legfontosabb eseményeivel is.