Pénzmosás vádjával őrizetbe vettek egy orosz milliárdost

Vlagyimir Jevtusenkovot, a Basnyefty nevű energetikai cég és a volt szovjet térségben az egyik legnagyobb mobilszolgáltató, az MTSZ részvényeit is birtokló Szisztyema nevű cég igazgatótanácsának elnökét a központi nyomozóhatóság vetette házi őrizetbe.

Pénzmosás vádjával bűnvádi eljárást indítottak egy orosz milliárdos ellen kedden, és házi őrizetbe helyezték őt. Jevtusenkovot azzal vádolják, hogy az általa vezetett cég az eredetileg megállapított értéknél 500 millió dollárral kevesebbért, mintegy 2,5 milliárd dollárért (körülbelül 605 milliárd forint) vásárolta meg az Oroszországi Föderációhoz tartozó, déli-uráli Baskír Köztársaság üzemanyag és energetikai vállalatának, a Basnyeftynek a részvényeit.

Az amerikai FBI-hoz hasonló szerepet betöltő orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a Basnyefty magánkézbe adásánál elkövetett törvénysértés gyanújával.

Az ügyre a Baskír Köztársaság volt elnökének fia ellen indított nyomozás során derült fény. A feltételezések szerint Murtaz Rahimov Ural - társaival együtt -, kihasználva apja magas tisztségét, egy sor társaság részvénytöbbségének elsikkasztását szervezte meg 130 milliárd rubel (mintegy 821 ezer milliárd forint) értékben.

Alekszandr Sohin, az orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének (RSZPP) elnöke az elhíresült Jukosz-üggyel hasonlította össze a Jevtusenkov ellen indított eljárást. Az üzletember is tagja az RSZPP igazgatóságának. Sohin azt mondta, hogy utoljára 11 évvel ezelőtt vettek őrizetbe a szövetség vezetésének egyik tagját, mégpedig Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz orosz olajtársaság volt főrészvényesét.

Jevtusenkov 9 milliárd dolláros (2179 milliárd forint) vagyonával a 15. leggazdagabb orosz az amerikai Forbes magazin által készített lista szerint.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője határozottan visszautasította, hogy bárki párhuzamot vonjon a Vlagyimir Jevtusenkov elleni eljárás és a Jukosz-ügy között.

Mihail Hodorkovszkijt 2003 novemberében, Vlagyimir Putyin államfői ideje alatt több millió tonna kőolaj ellopásával és 23,5 milliárd dollár értékben elkövetett pénzmosással vádolták meg, és két ügyben összesen 13 és fél évre ítélték. Az ellenzéki tevékenységet folytató orosz üzletember tavaly év végén szabadult börtönéből, miután a harmadszor is államfőként hatalom lévő Putyin amnesztiában részesítette, és azóta külföldön él.