Németh Lászlóné: biztonságot ad a takarékszövetkezeti garanciaközösség

A Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára Hatvanban tartott sajtótájékoztatót.

A takarékszövetkezetek átvilágításának december elejére tervezett lezárásával létrejön egy, a betétesek, ügyfelek számára teljes biztonságot jelentő garanciaközösség - mondta a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerdán Hatvanban, sajtótájékoztatón.

Németh Lászlóné kiemelte: a garanciaközösséghez idén nyáron csatlakozott a Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet, amely egyike azon szövetkezeteknek, amelyeket a legkiválóbbak közé soroltak az átvilágítás során.

Az államtitkár rámutatott: a decemberre felálló rendszer képes lesz arra is, hogy eljuttassa a gazdálkodóknak a kormányzati céloknak megfelelően kialakított hiteltermékeket.

Hozzátette: a kormányzat ugyanakkor a takarékszövetkezeti rendszer révén, a helyben jelentkező igények összesítésével juthat azokhoz az információkhoz, amelyek szükségesek bizonyos banki termékek kidolgozásához.

Németh Lászlóné kitért arra is: a takarékszövetkezeti rendszer és a Magyar Posta között kialakítandó szoros együttműködés eredményeként be tudják vonni a postai hálózatot a takarékszövetkezetek számára kidolgozott termékek értékesítésébe.
Felidézte: a kormányzat célja, hogy a magyar bankrendszer legalább felerészt hazai tulajdonban legyen. Mint fogalmazott, fontos, hogy a bankok által megtermelt haszon az országban maradjon, illetve a döntések is az országon belül szülessenek meg.

Rámutatott: szükség van egy "vidék bankjára", amely azokat a gazdálkodókat is kiszolgálja, akiket a nagyprojektekre szakosodott, kis kockázatot vállaló bankrendszer nem látott el. Ezt a célt pedig az országban mindenütt jelen lévő, 150 éves tradícióval bíró takarékszövetkezeti rendszeren keresztül a legkönnyebb elérni.

Hozzátette: az év végére felálló garanciaközösség az állam által a takarékszövetkezeti rendszer számára biztosított 136 milliárd forintnak köszönhetően erős biztonsági hálót képez.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a takarékszövetkezeti integrációval létrejövő bankrendszer az emberek, az ország érdekeit tudja képviselni.

Az integrációban részt vevő Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezettől kapott tájékoztatás szerint a pénzintézet Heves megye legnagyobb takarékszövetkezete. Az észak-magyarországi régió legtőkeerősebb takarékjának mérlegfőösszege 17,5 milliárd forint. Százegy munkatársuk van, 21 kirendeltséggel és két betétgyűjtő hellyel rendelkeznek.