Komorowski: Minden agresszió visszaüt elkövetőire

Minden agresszióról, minden egoista indíttatású gaztettről előbb-utóbb kiderül az igazság, így az visszaüt majd elkövetőire - jelentette ki Bronislaw Komorowski lengyel elnök szerdán a Lengyelország Szovjetunió általi megtámadásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Az évfordulós ünnepséget a varsói Citadellában tartották, azon a helyen, ahol  a szovjet támadás után néhány hónappal elkövetett  katinyi bűntény áldozatainak építenek múzeumot. A Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőben és más helyeken 1940 áprilisában mintegy 22 ezer lengyel foglyot végzett ki a szovjet titkosszolgálat .

Komorowski arra emlékeztett, hogy a rendszerváltás óta próbálják  feltárni a kommunista rendszer által elhallgattatott katinyi vérengzés, valamint az 1939. szeptember 17-ei események  történelmi igazságát, s ez a folyamat mind a mai napig tart. "A független Lengyelország egyik legfontosabb építőköve a Katinyról szóló igazság kiderítése, a katinyi bűntett emlékének erősítése" - mondta a lengyel elnök. A lengyel szabadság diadalának nevezte, hogy megtisztították a hazugságoktól az említett eseményeket.

Az 1939-as szovjet agresszió évfordulójáról az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja is megemlékezett szerdai nyilatkozatában. A lengyel, a finn, a lett, a litván és a román képviselők, valamint Tőkés László és Hölvényi György által is jegyzett  állásfoglalásban a képviselők az ,,Ukrajna ellen folyó agresszió" fényében ,,a Szovjetunió örökségének politikai újjáélesztésével" szembeni ellenlépésekre  buzdítanak.

1939. szeptember 17-én a Szovjetunió, a keleti szláv kisebbségek veszélyeztetett helyzetére hivatkozva, megsértette az érvényben lévő,  a kölcsönös agressziót kizáró lengyel-orosz megállapodást. A Vörös Hadsereg  Lengyelország keleti részébe hatolt be. Így érvényesült a Molotov-Ribbentrop-paktum titkos záradéka, amely Lengyelországot is a szovjet érdekszférába sorolta. A szovjet agresszió  elősegítette a szeptember 1-én indított német támadást. A szovjet-német megszállás következtében Lengyelországban mintegy 6 millió ember vesztette életét.

Lengyelország nyugati szövetségesei az 1939 szeptembere előtt tett ígéretük ellenére nem indítottak támadást Németország ellen. Magyarország viszont szeptember elején megnyitotta a határt a lengyel menekültek százezrei előtt. A Teleki-kormány azt is lehetővé tette, hogy területén keresztül a lengyel katonák nyugatra meneküljenek, a szövetségesek oldalán folytassák harcukat Németország ellen.