Hivatalossá vált az arámi nemzetiség Izraelben

Gideón Szaár izraeli belügyminiszter elrendelte, hogy ezentúl az arámi nemzetiség is bejegyeztethető legyen az izraeli hivatalos nyilvántartásokban - írta a Jiszráél Hajóm (Izrael Ma) című újság szerdán.

A magukat a kétezer évvel ezelőtti arámiak utódainak tekintő izraeli keresztények az arámi nemzetiséget is választhatják önmeghatározásukhoz és a belügyminisztérium lakossági nyilvántartásaiban az eddigi arab helyett.

A bevándorlási és lakosság-nyilvántartó hivatal igazgatójának rendelkezése szerint "az arámi nemzetiség létezése nyilvánvaló, fennállnak a szükséges feltételek, a közös történelem, vallás, kultúra, eredet és nyelv", így ezentúl ezt a nemzetiséget kell megjelölni a magukat arámiaknak valló keresztényeknél.

Sádi Halul, az arámi keresztények szövetségének elnöke, aki mellesleg tartalékos őrnagy az izraeli hadseregben, a Jiszráél Hajómnak azt mondta: "Ez történelmi döntés és fordulat az izraeli keresztények és zsidók kapcsolatában. Ezzel kihúzzák a kártyát az antiszemiták kezéből, akik becsmérlik a zsidó népet és Izraelt. Azt bizonyítja, hogy Izrael védi polgárait és a benne élő kisebbségek identitását, eltérően az összes környező arab államtól."

Az arámiak bejegyzésének ügyét képviselő Gavriel Nadaf atya, a keresztények katonai szolgálatát szorgalmazó fórum vezetője is üdvözölte a változást, és kijelentette, hogy "ez egy bátor belügyminiszteri döntés, amely azt jelenti, hogy az Izraelben élő 133 ezer keresztény közül a keleti egyházak tagjai mostantól aráminak jegyeztethetik be magukat".