Felnőtt tartalmú hirdetések: így védhetők meg a gyerekek

A mai fiatalok lépten-nyomon szexhirdetésbe futnak, ha az interneten szörföznek. A weben elérhető szexuális tartalmakkal az elmúlt évek során a magyar gyerekek több mint 25 százaléka találkozott, ami megfelel a nemzetközi átlagnak. Hogyan védhetjük meg gyermekeinket?

Először is, szülő vagy tanár a gyerekkel közösen internetezzen, hogy kiderüljön: ő miket nézeget. Ezután fórumok segítségével meg kell ismerni a látottak hátterét, majd le kell ülni a gyermekkel beszélgetni, még ha kényes is a téma. Ha mindez megtörtént, műszaki megoldásokkal gondoskodni kell a megfelelő védelemről; ingyenes szűrőprogramok állnak rendelkezésre - sorolta a probléma kezelésének lépéseit Muraközi Gergely informatikus, internetjogász a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Hallgassa meg!

Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internet-biztonsági szakértő és oktató ehhez még hozzátette, hogy a szülő általi oktatást minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni. Fontos, hogy a szülő kíváncsi legyen arra, mi is történik a digitális világban, és tapasztalatokat tudjon cserélni a gyermekével. Úgy vélte, ha egész kis kortól kezdve közösen internetezik a család, és lefektetik a „netetikett szabályait”, vagyis hogy miként kell használni a világhálót, akkor az erős szexuális vagy erőszakos tartalom észlelésekor a gyerek a szülőhöz fordul majd a bizalmi kapcsolat miatt.

Dr. Németh Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlő Hatóság (NMHH) szakértője ugyanakkor a műsorban rámutatott: ezen túlmenően a hatóság számos eszközzel fel tud lépni az ilyen tartalmak ellen. Tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés az internetes gyermekvédelmi törvényt, amelynek egyik rendelkezése értelmében az internetszolgáltatóknak ingyenes szűrőszoftvereket kell felajánlaniuk. Az NMHH Internet Hotline szolgáltatása lehetőséget biztosít a káros és jogellenes tartalmak bejelentésére, a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ pedig a gyerekeknek és pedagógusoknak egyaránt szól, segít abban, hogy miként lehet tudatosan mozogni az online térben. Az NMHH a hagyományos médiatartalom-szolgáltatások terén is odafigyel arra, hogy bizonyos tartalmak ne legyenek elérhetők - sorolta az eszközöket dr. Németh Gábor.

Az Európai Unió (EU) 2009-ben indította el Safer Internet (Biztonságosabb internet) programját, amely ingyenes foglalkozások és beszélgetések keretében a biztonságos internethasználatot népszerűsíti a gyerekeket, a tanárokat és a szülőket megcélozva - fűzte hozzá dr. Baracsi Katalin. A családjogi szakjogász szerint szemléletváltásra és erőteljesebb fellépésre van szükség az online térben elkövetett bűncselekmények ellen. Erre egyrészt törekszik az EU, másrészt itthon a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal életre hívása is lehetőséget biztosít ehhez - állapította meg.

Muraközi Gergely rámutatott ugyanakkor, hogy az interneten is számos olyan kezdeményezés van, amely próbál gátat szabni a szexuális tartalmak terjedésének. Olyan szoftverek is léteznek, amelyek önkéntes módon készültek. Ilyen az adBlock nevű ingyenes program, illetve a Microsoft is folyamatosan frissített listákkal próbálja elérni, hogy meg se jelenjenek a visszaélést megjelenítő oldalak. Az internetszolgáltatók is igyekeznek a bűncselekményeket megakadályozni, az interneten pedig közösségek alakultak a bűnelkövetők felkutatására, és azok pellengérre állítására az internetnyilvánosság előtt. Hozzátette azonban azt is, hogy a szűrőszoftverek esetében elsősorban nem a teljes letiltás jelenti a jó megoldást, hanem ha a program figyelmeztetést küld a szülőnek a tartalom megjelenéséről, aki aztán beszélgetni tud róla a gyermekével.