Átalakítást és szemléletváltást ígér a Forster-központ új elnöke

Integrált örökségvédelmi feladatot kap a Forster-központ, s jelentősen bővülnek a feladatai.

Új vezetője van a Forster-központnak. Sághi Attila elnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a vezetőváltás oka egy új stratégia: a Forster-központ integrált örökségvédelmi feladatot kap, jelentősen bővülnek a feladatai, s ehhez a Miniszterelnökség olyan vezetőt keresett, aki nem egy szakterületnek a képviselője, hanem a piaci gyakorlatából adódóan jobb szervezési képességekkel rendelkezik.
Kossuth Rádió, 180 perc

A Forster Központban egy örökségvédelmi fejlesztési folyamat kezdetétől a befejezéséig minden terület integrálódik, az előzetes régészeti kutatástól a tudományos dokumentációkig, az intézmény üzemeltetéséig, magyarázta Sághi Attila. Az elmúlt húsz évben jelentős átalakítások voltak, integráltabb és széttagozódottabb helyzetben is volt már az örökségvédelem. Az elmúlt években több különböző intézményben működtek a szervezeti egységek, amelyek idén integrálódnak, és január 1-jétől már egy teljesen más intézmény működik majd.

A változás a feladatok összevonására is kiterjed, és a munkavállalók számát is érinti, tette hozzá az elnök. A Lechner Lajos Tudásközpont esetében jogutódlás lesz, feladatai és személyi állománya is a Forster-központba kerül, a Magyar Nemzeti Múzeumtól a feladat mellett nagy számban kitűnő szakemberek is átkerülnek, de itt már nem automatikus egyesítésről van szó, vázolta Sághi Attila. Összességében az átalakítások után ugyanazt a feladatot körülbelül húsz százalékkal, azaz ötven fővel kevesebb munkavállaló fogja elvégezni, tette hozzá.

Sághi Attila hangoztatta: a szemlélet is meg fog változni. Minden adófizetőnek éreznie kell, hogy az örökségvédelem érte is működik, többletértéket hoz létre, s ez minden tulajdonos, használó, magyar polgár üzleti érdekét egyaránt szolgálja. Mindezt megfelelő ügyfél- és társadalmi kapcsolatokkal fogják erősíteni - ezen a területen is jelentős szervezeti átalakításokat ígér az új elnök.