Árvíz: Több mint 569 kilométeren van készültség

A Dráván, a Rábán, a Lajtán, a Murán és a Principális-csatornán összesen 234 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben.

Jelenleg összesen 569,6 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn az MTI-vel.

Az OMIT legfrissebb jelentése szerint 234,2 kilométeren (a Dráván, a Rábán, a Lajtán, a Murán és a Principális-csatornán) a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendeltek el, 50,4 kilométeren, a Dráván és a Rábán másod-, 285 kilométeren (a Dunán, a Rábcán, a Zalán, a Sajón és a Marcalon) pedig első fokú az árvízvédelmi készültség.

Belvíz miatt tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 40 szakaszon rendeltek el készültséget. A szerda reggeli adatok alapján 48 300 hektár (ebből 22 600 hektár vetés-szántó) van víz alatt. Kedden már csak az Alföld déli részén emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága.

Kedden nem volt jelentős esőzés a Duna-Tisza vízrendszerén, és szerdán, valamint csütörtökön sem kell nagyobb mennyiségű csapadékra számítani ezen a területen. Pénteken csak a Felső-Dunán várható némi csapadék. Szombaton a Sajó-Hernád vízrendszerén lehet jelentősebb, 10-15 milliméter csapadék, ezen kívül egy kevés eső várható a Morva, a Vág-Garam-Ipoly, a Közép-Tiszavölgy és a Körösök vízgyűjtőin is.

A közlés szerint vasárnap a Balaton, a Mura és a Felső-Dráva térségében átlagosan öt, az Alsó-Dráván tizenöt milliméter körüli csapadékmennyiség várható. Ezen kívül vasárnap az ország keleti részén is több helyen várható némi csapadék: körülbelül öt-tíz milliméter a Tiszántúlon és a Zagyva-Tarna vízrendszerén. Hétfőre a csapadék mennyisége tovább csökken, csak Ausztria felső részén és a Zagyva-Tarna vízrendszerén lehet némi esőre számítani.

Közölték: az árvízi védekezésben az állami védműveken összesen 609 vízügyi dolgozó vett részt. Huszonegy teherautó, valamint 133 személygépkocsi segítette a munkát, és 20 150 homokzsákot töltöttek meg.