A munkahelyteremtést tarja legfontosabb feladatának Kothencz János

A Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület szegedi polgármesterjelöltje

Szegeden jelenleg 7 ezer regisztrált munkanélküli van, a statisztikában nem szereplők száma pedig ennek akár kétszerese-háromszorosa is lehet - mondta a politikus a KAVOSZ Zrt. vállalkozásfinanszírozási fórumán.

A polgármesterjelölt hangsúlyozta, a jobboldal számít a szegedi vállalkozásokra, hiszen velük együtt lehet új munkahelyeket teremteni.

A vállalkozói szektor lehet Szeged jövőjének garanciája - tette hozzá.

Kothencz János kifejtette: az önkormányzatok is formálhatják úgy a helyi körülményeket, hogy azok egyaránt alkalmasak legyenek a kisvállalkozások számára és a nagyberuházások fogadására is.

Szeged az elmúlt években ,,látványberuházásairól vált hírhedté", a város a térség településétől is elszigetelődik, nem tudja kihasználni a hármashatár nyújtotta lehetőségeket, nem jönnek létre tartós munkahelyeket - mondta a politikus.

A polgármesterjelölt közölte, a következő hét esztendőben Szegeden 200 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását tűzte ki célul, amely a helyi gazdaság élénkítését és a foglalkoztatás javítását eredményezi.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokból olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek hosszú távon segítik az ország felzárkózását, a versenyképesség javulását.

A kormányzat dinamizálni kívánja a gazdaságot, elérni azt, hogy Magyarország az egyik legiparosodottabb állam legyen Közép-Európában. Ebben kiemelt szerep jut az autóiparnak, az elektronikának és az informatikának - közölte a politikus.

A most induló uniós ciklusban olcsóbb, gyorsabb és felhasználóbarát rendszert alakítanak ki, hogy a vállalkozók az egyszerűbb pályázatokat mindenféle külső segítség nélkül képesek legyenek benyújtani, az összetettebb tenderekhez pedig a Széchenyi Programirodák hálózata nyújt majd támogatást - tudatta az államtitkár.

Bár az új fejlesztési időszakra vonatkozó operatív programokat még nem hagyta jóvá Brüsszel, a kormány döntése alapján október elején megjelennek az első kiírások összesen 68,3 milliárd forint értékben. Az államtitkár példaként a fiatalok vállalkozóvá válását támogató, illetve a kisgyermekes anyák munkaerőpiacra történő visszatérését segítő, egyaránt 4-4 milliárd forintos keretösszegű pályázatot említette.