A kínai számítógépek fele vírussal fertőzött

A számítógépek több mint fele vírussal fertőzött Kínában, és a helyzet nemhogy javulna, inkább romlik - derül ki egy új jelentésből.

A számítógépes vírusok vészhelyzetkezelő központjának becslése szerint az országban lévő számítógépek mintegy 55 százaléka lehet vírussal fertőzött. Ez az arány csaknem 10 százalékkal magasabb a tavalyinál, miközben a korábbi években viszonylagos javulás mutatkozott.

A vírusoknak leginkább az online bankolást és más fizetési szolgáltatásokat használók vannak kitéve, a hackerek ugyanis pénzszerzés reményében mindenekelőtt ezekre az érzékeny információkra vadásznak. A közösségi oldalak szintén nem biztonságosak, a tanulmány a legnépszerűbb mikroblogot, a Sinát név szerint is említi.

A jelentés arra is rámutat, hogy a kínai kormányzati honlapok több mint fele fokozottan ki van téve kibertámadásoknak, az azokon lévő biztonsági rések pedig komoly károkat okozhatnak az egész országnak. A kormány idén augusztusban szigorított az állami hivatalok és vállalatok által használható vírusirtók beszerzésének szabályain. Eszerint ezek az egységek kizárólag kínai gyártóktól vehetik mostantól a szoftvert, míg korábban a listán külföldi cégek gyártmányai is szerepeltek.

A biztonsági kockázatok kiszűrését szolgálja majd a hivatalos indoklás szerint Kína saját fejlesztésű operációs rendszere, amely 3-5 éven belül készülhet el, és várhatóan az egész államigazgatásban azt használják.