A Bizánc című operával indítja évadát a Kolozsvári Magyar Opera

Az ősbemutatót nyáron, a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon tartották, a kolozsvári premier vasárnap lesz.

Selmeczi György Bizánc című operájával indítja 2014-2015-ös évadát a Kolozsvári Magyar Opera. Az intézmény szerdai közlése szerint a 222. évad első műve Herczeg Ferenc drámája alapján készült. Az ősbemutatót nyáron, a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon tartották, a kolozsvári premier vasárnap lesz. Herczeg Ferenc azonos című színdarabját a 20. század első felében nagy sikerrel játszották a Kolozsvári Nemzeti Színházban, 1904 és 1943 között kilenc különböző rendezésben állították színpadra.

Selmeczi György zeneszerző - saját bevallása szerint - közönségbarát operát akart írni, olyat, amelynek dallamait a nézők az előadás után is dúdolják. Zakariás Zalán rendező szerint minden benne van a műben, amit az ember egy klasszikus drámától elvár, a történet szervesen összefonódik a zenével.

Október elején az évad következő bemutatójaként Mozart Figaro házassága című operáját láthatja a közönség Novák Péter rendezésében.

Novemberben Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című művét mutatják be, amelyet a Bánffy-emlékév keretében a Budapesti Állami Operaházzal közös produkcióként visz színre Szinetár Miklós rendezésében az erdélyi intézmény. Az előadást gróf Bánffy Miklós eredeti díszlettervei alapján állítják színpadra.

Decemberben a Szentivánéji álom című táncjátékot láthatja a kolozsvári közönség Jakab Melinda koreográfus rendezésében, szilveszterre pedig a Letshow! (Lecsó) című szórakoztató produkcióval készülnek.

Tavasszal Kálmán Imre A bajadér című operettjét mutatják be. Az évad második felében tervezik színre vinni Tóth Péter Árgyélus királyfi című gyermekoperáját is.

Az évad kiemelt eseménye lesz a Budapesti Operettszínház kolozsvári vendégjátéka: a budapesti társulat A mosoly országát adja elő a Kolozsvári Magyar Opera zenekarával együttműködve október 26-án.

A kolozsvári opera az új évadra új honlappal is készült, amely a www.magyaropera.ro címen érhető el.