Szijjártó: csúcstechnológiát képviselő vállalat épít üzemet Miskolcon

A Takata japán autóipari cég egy teljes gyártófolyamatot telepít Miskolcra - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten, miután a magyar kormány nevében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a társasággal.

A főleg légzsákokat gyártó multinacionális vállalat Miskolcon épít gyárat; az üzem ünnepélyes alapkőletételén márciusban Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott a borsodi megyeszékhelyen. A beruházás idővel ezer embernek ad majd munkát. "A miskolci üzem a 81 éves múltra visszatekintő, a világ 20 országában 44 ezer embernek munkát adó Takata történetének legnagyobb volumenű beruházása" - emelte ki Szijjártó Péter.

A parlamenti államtitkár kijelentette: a miskolci beruházás a kormány keleti nyitás stratégiájának újabb sikere. Az új üzem esetében nem egyszerű összeszerelésről, hanem a teljes gyártófolyamat Magyarországra telepítéséről van szó. Az új gyár energiaellátását geotermikus energiával fogják megoldani - tette hozzá.

Stratégiai megállapodás a kormány és a Takata vállalatcsoport között


Kijelentette: Magyarország az európai járműipar egyik fellegvára lett. Az autóipari cégek 137 ezer embernek adnak munkát; a feldolgozóipari kibocsátás 28 százalékát és a teljes magyar export 21 százalékát az autóipari szektor adja - sorolta. Szijjártó Péter kiemelte, a Takatával aláírt megállapodás a stratégiai együttműködések sorában immár az ötvenedik. Mint elmondta, a magyar belpolitikában érték kritikák a stratégiai megállapodások rendszerét, de ezek alaptalanok, mert ezek az együttműködési megállapodások hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez.

Rámutatott, igaz, hogy a stratégiai megállapodások egy-egy külföldi nagyvállalat és a kormány között köttetnek meg, de legalább annyira szólnak a magyar kis- és középvállalatokról; ezek ugyanis bekapcsolódhatnak a Magyarországon beruházó multinacionális cégek beszállítói láncába. Szijjártó Péter elmondta: Magyarország 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy ő legyen Európa termelési központja. "Ezt a célt egy újabbal egészíti ki: legyünk mi egy kutatás-fejlesztési és innovációs központ" - mondta. A Takata idén árbevételének 4,5 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre - jegyezte meg.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere kijelentette: a borsodi megyeszékhely a rendszerváltozás egyik legnagyobb vesztese volt, de az elmúlt négy év egyik legnagyobb nyertese lett - bírja a kormány támogatását. Hangsúlyozta, hogy a japán cég beruházása nem valósult volna meg, ha nem lenne meg a város iránt a kormány bizalma.

Stefan Stocker, a Takata vállalatcsoport elnöke mérföldkőnek nevezte a stratégiai megállapodást, amely, mint mondta, megnyitja az utat a magyar kormány és a japán cég közötti további együttműködés előtt a kutatás-fejlesztés területén.