Szezonja van: nem mérgező, mégis halálos veszélyt jelent

Miért lehet végzetes a borospincéket gyakran megtöltő mustgáz, ha nem mérgező? – erről is szó volt a Napközben hétfői adásában.

Ősszel kezdetét veszi a szüret időszaka, ilyenkor jellemző veszélyforrás a mustgáz, azaz a szén-dioxid. Évente számos alkalommal riasztják a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit emiatt. A figyelmetlenség halálos kimenetelű balesethez is vezethet.

A must erjedése során felszabaduló gáznak se színe, se szaga, nehezebb, mint a levegő, és ha megtelik vele egy pince, akkor az oxigén hiánya miatt halálos veszélynek van kitéve, aki le akar menni. A baj megelőzésének módja, ha a pincébe betérő személy gyertyát éget, ugyanis, ha az elalszik, feltehetően szén-dioxid van jelen – ilyenkor el kell hagyni a helyiséget, illetve nem szabad tovább lefelé haladni.
A mustgáz veszélyei - Napközben

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a Napközben hétfői adásában elmondta, a szén-dioxid nem mérgező, a problémát azzal okoz, hogy mivel viszonylag nagy a fajsúlya, kiszorítja a levegőt adott helyiségből. Az oxigénhiányos környezet pedig kihat a központi idegrendszer működésére.

A balesetek tipikus lefolyása, hogy a borosgazda lemegy a pincébe, ahol szervezete nem jut elég oxigénhez, ezért fáradtnak érzi magát, elszédül, majd végül elájul. Ha ez megtörténik, és nincs senki, aki segíthetne, akkor nagyon gyorsan bekövetkezik a fulladásos halál.

A megelőzés, illetve a szén-dioxid-riasztás legegyszerűbb és olcsóbb módszere a gyertya, amelynek lángja oxigén nélkül elalszik, tehát még időben figyelmeztethet a veszélyre. Vannak más megoldások is, például szén-dioxid-érzékelőket lehet telepíteni a pincékbe. Vannak nagy teljesítményű szellőztetők, illetve légfúvók is, amelyekkel eltávolítható a veszélyes gázzal telített levegő. Ilyen berendezés különösen a nagy, mély pincéknél indokolt. Az is megoldás lehet, ha a szőlőfeldolgozás után az erjedési folyamatok idejére is a présházban marad a must, és csak az első fejtés után kerül le a pincébe.

Mukics Dániel hangsúlyozta, a mustgáz okozta probléma minden esztendőben jellemző, a katasztrófavédelem műveletirányítási egységeit nagyjából évi ötven alkalommal riasztják ilyen esetek miatt. Idén, még a szüreti szezoncsúcs előtt, a hívások száma elérte a tízet – mondta a Kossuth Rádió műsorában a helyettes szóvivő.

A katasztrófavédelem munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy légzőkészülék nélkül nem szabd megkezdeni a bajba jutott ember mentését, mert könnyen a segítő is áldozattá válhat. Ilyen esetben azonnal értesíteni kell a szolgálatot a 105-ös vagy 112-es segélyhívószámon.

Kapcsolódó tartalom