Mélytengeri gázmezőt fedeztek fel a Dél-kínai tengeren

A térség első, vélhetően nagy kiterjedésű mélytengeri gázmezőjét fedezte fel a Dél-kínai tengeren a kínai állami CNOOC olajóriás - adta hírül a kínai média.

A Ling-suj 17-2 nevet viselő gázmező a Kína legdélebben fekvő pontjának számító Hajnan tartománytól 150 kilométerre délre helyezkedik el, vagyis vitathatatlanul Kína területéhez tartozik. A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint a mező átlagos mélysége 1500 méter, ezzel pedig az ultramélytengeri kategóriába számít.

A hírügynökségnek nyilatkozó Hszi Csü-hung, a CNOOC állami olajóriás munkatársa úgy becsülte, a Ling-suj 17-2-ből napi 56,6 millió köbméter gáz feltárása lehetséges, ez 9400 hordó olajjal egyenlő. A mező méretét illető vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak, Hszi szerint valószínűleg "nagyon jelentős" méretű.

A CNOOC 2012 óta folytat fúrást a Dél-kínai tengeren, CNOOC 981 nevű, félig alámerülő fúrótornyával, mely 3 ezer méter mélyben is képes működésre és a tengerszint alatti akár 12 ezer méterig is lefúr. A mélytengeri lelőhelyek kiaknázásával a nyersanyagéhes Kína nagymértékű importfüggőségét próbálja enyhíteni, olaj- és gázfeltárásra 2013-ban 80 milliárd jüant (3,2 ezer milliárd forint) költött. A hazai kínálat messze alulmúlja a keresletet, így a kelet-ázsiai ország olajkeresletének 58, gázkeresletének 32 százalékát volt kénytelen külföldi forrásból fedezni.