Magyar pártok EP-képviselői az EU-ukrán társulási megállapodásról

Bocskor Andrea, a Fdesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője szerint az európai orientációért az ukrán állampolgárok nagy árat fizettek, és Ukrajna jelenlegi kül-, illetve belpolitikai eseményei kiemelt figyelmet érdemelnek Európa részéről.

Az EU-ukrán társulási megállapodás keddi strasbourgi EP-ratifikálását megelőző vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában Bocskor Andrea hangsúlyozta: jelenleg Ukrajna békéjének, stabilitásának és a lakosság létbiztonságának a megteremtése az elsődleges. Ehhez minden segítséget meg kell adni Ukrajnának, ezért fontos a társulási szerződés ratifikációja - emelte ki.

A kárpátaljai néppárti EP-képviselő szerint azért is lényeges a ratifikáció, hogy az ország belpolitikai életében valóban elinduljanak a demokratizálódás és a decentralizáció folyamatai, a jogállamiság és jogegyenlőség feltételeinek megteremtése az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek számára is. "A kisebbségek jogait tiszteletben tartó, jogállami Ukrajna lehet igazi partnere az Európai Uniónak" - hangoztatta Bocskor Andrea.

Közös nyilatkozatban értékelte az EU-ukrán társulási megállapodás EP-ratifikálását a DK és az MSZP két-két EP-képviselője, Molnár Csaba és Niedermüller Péter, illetve Szanyi Tibor és Ujhelyi István. Örömüket fejezték ki, hogy Európa "bátran cselekedett", Ukrajna pedig "hatalmas lépést tett, s Keletről Nyugatra fordította fejlődési útirányát".

Az EP szocialista frakciójának magyar képviselői szerint Magyarország érdekei azt diktálják, hogy az európai nemzetekkel közösen fojtsák el a nacionalizmus fellobbanó lángjait, közös erővel lépjenek fel a Keletről áradó önkényuralmi törekvésekkel, illetve az ezeket kiszolgáló politikákkal szemben. "Putyin európai szálláscsinálója, Orbán Viktor ismét kudarcba tornászta magát, amin az se szépít, hogy a Fidesz EP-csoportja is megszavazta az egyezményt" - olvasható a négy magyar baloldali EP-képviselő közös állásfoglalásában.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője a ratifikálás ellen leadott szavazatának indoklásakor gyalázatosnak minősítette, hogy a fideszes EP-képviselők felállva, tapssal ünnepeltek az előterjesztés elfogadása után. A képviselő szerint Ukrajna "egyre inkább lábbal tapossa közel 200 ezer magyar emberi jogait", "a kárpátaljai magyarság félelemben él és menekül".