Kontrát: most az embereket mentik ki az adósságcsapdából

Az önkormányzatok adósságkonszolidációja után most az embereket menti ki a kormány az adósságcsapdából azzal, hogy elszámoltatja a tisztességtelen bankokat - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Csepelen.

A politikus a XXI. kerületi lakossági fórumon úgy fogalmazott, ilyen jellegű pénzügyi művelet még nem volt Magyarország történetében.

Kontrát Károly, utalva az önkormányzatok korábbi adósságrendezésére, emlékeztetett, hogy több mint 1200 milliárd forint tartozást vállalt át a kormány a helyhatóságoktól.

Ezzel a lépéssel az önkormányzatoknak lehetőségük nyílt a fejlesztésre, beruházásra, munkahelyteremtésre - mondta a politikus.

A bankok elszámoltatásával most hasonló a helyzet, csak most a családok terhein próbálnak enyhíteni - folytatta Kontrát Károly, hozzátéve, ezzel az intézkedéssel egyharmadával csökken a háztartások adóssága.

Borbély Lénárd, a Fidesz csepeli polgármesterjelöltje azt mondta, folytatni kívánja a korábbi fideszes városvezetők munkáját, programjában a munkahelyteremtést, a családok támogatását, a közbiztonság javítását és a fejlesztések folytatását jelölte meg.

A politikus közölte, az elmúlt négy évben véget vetettek az önkormányzat veszteséges gazdálkodásának, visszaszerezték a csepeli közvagyont, illetve felbontották a "korrupciógyanús" szerződéseket.

Borbély Lénárd a legfontosabb beruházások közé sorolta a csatornázást, hangsúlyozva, hogy nem kellett közműfejlesztési hozzájárulást fizetniük a beruházásban érintett csepelieknek. Ezt a programot mindenképpen folytatják - tette hozzá. Mint mondta, tervei között szerepel a városrehabilitáció és a panelprogram folytatása, amelyhez kormányzati segítséget is remélnek.

A kerületi polgármesterjelölt kiemelte a Weisz Manfréd-tervet, mint mondta, ennek végrehajtása során "munkahelyek ezreit" lehet újra Csepelre hozni. Az elképzelések szerint első lépésként rendeznék a csepeli gyár tulajdonjogát, a tervek szerint visszakerülne az államhoz, és így már volna befektető a működtetésére.

Megemlítette többi között, hogy jövő évtől csökkentik a csepeli kis- és középvállalkozások építményadóját, nem emelik az önkormányzati lakások bérleti díját, egyben lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezeket a lakásokat kedvezményes konstrukcióban meg is vásárolhassák bérlőik.

Tervezik továbbá a kerületi iskolák, óvodák, bölcsődék felújítását, a csepeli strand fejlesztését és a térfigyelő kamerarendszer további kiépítését.

A Gubacsi híd felújítása is szerepel a polgármesterjelölt 35 pontban meghirdetett programjában, az elképzelések szerint a hidat felújítják és kiszélesítik, és része a programnak a Duna-part rendbehozatala és a terület újrahasznosítása is.

Borbély Lénárd arra kérte a lakossági fórum résztvevőit, hogy október 12-én az önkormányzati választáson szavazzanak rá és a Fidesz képviselőjelöltjeire, hogy a megkezdett munkát folytathassák.

Németh Szilárd, Csepel jelenlegi fideszes polgármestere betegsége miatt nem volt ott a lakossági fórumon.