Időközi választás Újpesten - már lehet jelentkezni a külképviseleti voksolásra

Keddtől a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán is be lehet nyújtani a novemberi, újpesti időközi országgyűlési választással kapcsolatos átjelentkezési és külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmeket.

A főváros 11-es számú (Újpest-Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi országgyűlési választást tartani, mert az egyéni választókerületben áprilisban mandátumot szerző Kiss Péter szocialista politikus júliusban elhunyt.

A Nemzeti Választási Bizottság szeptember 12-én tűzte ki az időközi választás időpontját november 23-ára.

Az NVB az időközi választást kitűző határozatának mellékletében rögzítette a választással kapcsolatos határidőket, határnapokat is. Eszerint a választókat október 6-áig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat október 6-ától gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, indulási szándékukat pedig október 20-án 16 óráig lehet bejelenteniük a választási bizottságnál.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, november 15-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van rá, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz, hogy átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületben lévő szavazókörbe lehet átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket november 21-én 16 óráig lehet benyújtani.

A névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket - mint az átjelentkezés, külképviseleti névjegyzékbe vétel, mozgóurna-igénylés - a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n online is be lehet nyújtani keddtől.