Hétvégén indul új küldetésére a Dragon kapszula

A SpaceX még a héten szeretné felbocsátani negyedik hivatalos robotmisszióját a Nemzetközi Űrállomásra.

Az automata Dragon kapszula a várakozások szerint szintén a saját fejlesztésű Falcon-9 rakétával indul a komplexumra amerikai idő szerint szombaton. A Dragont eredetileg pénteken lőtték volna fel, de a rakéta előkészítése miatt egy nappal el kellett tolni a céldátumot – írja közleményében a NASA.

A felbocsátásra magyar idő szerint szeptember 21-én, vasárnap reggel negyed hétkor kerül sor a Cape Canaveral-i légierőbázisról. Amennyiben a kilövést el kell halasztani, másnap, szeptember 22-én ismét próbálkozhatnak.

A Dragon az űrállomáson (Fotó: NASA)

A Dragon az űrállomáson (Fotó: NASA)



A SpaceX kapszuláját több mint 2270 kilogramm rakománnyal töltik fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautáinak. A misszió – SpaceX CRS-4 – a várakozások szerint az első 3D-s nyomtatót is felszállítja, emellett egy Föld-megfigyelő műszert, az ISS-RapidScatot, amely elősegíti, hogy a meteorológusok az űrből figyeljék a súlyosabb időjárási eseményeket.

Ez lesz a negyedik ama 12 misszióból, amelyre a SpaceX szerződést kötött a NASA-val 1,6 milliárdos szerződése égisze alatt. Egy másik cég, az Orbital Sciences 1,9 milliárdos szerződést tudhat magáénak, melynek értelmében nyolc teherszállító missziót indít a komplexumra saját fejlesztésű Antares rakétájával és Cygnus kapszulájával.