Gazprom: Ukrajna csaknem 5,3 milliárd dollárral adós

A Gazprom gázszállításának a felújítása a Naftohaz ukrán gázipari cégnek mindenekelőtt a gáztartozás maradéktalan rendezésétől függ.

Ukrajna kifizetetlen orosz gázszámlája 5,296 milliárd dollár - tartalmazza egyebek között a Gazprom orosz gázipari cég igazgatótanácsának ülése után kedden ismertetett közlemény.

A dokumentum szerint a Gazprom gázszállításának a felújítása a Naftohaz ukrán gázipari cégnek mindenekelőtt a gáztartozás maradéktalan rendezésétől függ.

Oroszország az idei első negyedévben kedvezményes áron, ezer köbméterenként 268,5 dollárért szállított földgázt Ukrajnának. A Gazprom a kedvezményt áprilistól megszüntette, így a földgáz ára 485 dollárra ugrott.

Időközben a Gazprom az egyre gyülemlő rendezetlen számlák miatt úgy döntött, hogy Ukrajnának előre kell fizetnie az importért. Tekintettel arra, hogy Ukrajna nem teljesítette a feltételt, a Gazprom június 16-án leállította a gázszállítást Ukrajnának.

A Gazprom számításai szerint júniusban Ukrajna 1,7 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból 838 millió dollár értékben. Ezzel együtt Ukrajna már 11 535 milliárd köbméter földgáz után nem fizetett, az adósság 5,296 milliárd dollárra emelkedett.

Az orosz gázárról és az ukrán adósság rendezéséről május 2-án háromoldalú egyeztetés kezdődött az orosz és az ukrán energiaügyi miniszterek, valamint Günther Oettinger, energiaügyi biztos részvételével. Több fordulóra került sor, de végül is eredménytelenül zárultak a tárgyalások június 16-án. Ezután a Gazprom és a Naftohaz egyaránt a stockholmi döntőbírósághoz fordult.