Emlékkoncert Láng György tiszteletére a Zeneakadémián

Hommage a Láng György címmel ad emlékkoncertet jövő szerdán az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián.

A székesfehérvári önkormányzat keddi közleménye szerint a szeptember 24-i holokauszt-emlékesten az 1908-ban született Láng György zeneszerző, író, karnagy és grafikus előtt tisztelegnek, a díszvendég Láng György özvegye lesz. A rendezvényen Drahos Béla vezényel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a szólisták mellett pedig az Alba Regia Vegyeskar, valamint a Primavera Vegyeskar is közreműködik.

Az esemény kezdetén Fenyő Ervin elszavalja Radnóti Miklós Töredék című versét, majd Láng György Concerto Ebraico című, zenekarra és kórusra írt műve csendül fel. A darabban közreműködik Szabadi Vilmos (hegedű), Zemlényi Eszter (szoprán), Balogh Eszter (alt), Dékán Jenő (tenor) és Kiss András (bariton). A koncertet Beethoven IX. szimfóniája zárja.

Láng György Kodály Zoltán növendéke volt a Zeneművészeti Főiskolán, ahol zeneszerzőként és karnagyként diplomázott. Később a Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte.

Zsidó származása miatt a II. világháborúban a mauthauseni koncentrációs táborba vitték, de túlélte azt. Zeneszerzői főműve a Concerto Ebraico címet viselő hegedűverseny, amelyet a táborban, fejben komponált. A darab újrafelfedezése az Alba Regia Szimfonikus Zenekart tizenöt éve irányító Drahos Béla nevéhez fűződik.

A legtöbben A Tamás templom karnagya vagy a Beethoven tavasza című életrajzi regények szerzőjeként ismerik, pedig 1976-ban bekövetkezett haláláig számos kamaraművet is komponált.