Eltüntetnék a titkos lehallgatási eszközöket

Pekingben szeretnék eltüntetni a piacokról azokat a szemüvegeket, órákat, tollakat és sétapálcákat, valamint távirányítású gyerekjátékokat, amelyekbe kamerát rejtettek, valamint a hangrögzítésre alkalmas használati tárgyakat és kulcstartókat - erről döntött a kínai főváros keddi lapjelentések szerint.

A közbiztonsági, nemzetbiztonsági és kereskedelmet felügyelő hivatal megtiltja a titkos lehallgatásra, fényképek és hangfelvételek készítésére alkalmas eszközök árusítását - írta a Beijing News. Az ezt figyelmen kívül hagyók ellen, amennyiben a következmények súlya indokolja, büntetőeljárást fognak kezdeményezni.

A berendezések értékesítése törvényellenes, veszélyezteti a polgárok életét és a magánélethez való jogát - állapították meg az intézkedés indoklásaként. Lapinformációk szerint a szóban forgó eszközök vásárlói túlnyomórészt úgynevezett "magánnyomozással" foglalkozó szolgáltatók. Ugyanakkor a rendőrök már találtak "házi használatú" rejtett kamerákat női zuhanyzókban, mosdókban, öltözőkben is.

A hatóságok arra biztatták a lakosságot, hogy jelentsék, ha tudomásukra jut, hol kaphatók a tiltott berendezések. Feltételezhetően az online áruházakat is szigorúbban fogják ellenőrizni, mivel az ilyen eszközök nem csak a különböző "kütyük" piacain voltak megvásárolhatók, hanem az interneten is megrendelhetők.